Поне до края на месец май е вероятно да остане задължителната 14-дневна карантина след прибиране от чужбина, коментира тази сутрин по Нова тв вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Тя очаква още днес Европейската комисия да обяви, че държави с нисък риск от разпространение на COVID-19, ще трябва постепенно да премахват ограниченията за влизане, съответно и карантината.

По думите й, „тази карантина и това ограничение на движението, особено вътре в ЕС, не може да продължат до безкрайност. Всички правителства мислят как координирано да отхлабваме тези мерки, но това да не доведе до 2 и 3-та вълна на заболеваемостта”.

Според нея обаче едва след 15 юни е възможно да падне карантината за хората, прибрали се от държави с по-нисък риск от заболяването.

Министър Захариева коментира още, че не се ангажира с конкретна дата. „Всичко зависи от ситуацията не само в България, но и в ЕС. Това ще продължи още месец”, каза външният министър.

Тя посъветва хората да не си правят планове за пътувания извън Европа и допълни: „Четете на нашия сайт, информацията се обновява непрекъснато. Ако не сте хуманитарен случай, здравен работни или по спешност, не можете да пътувате”.