Офталмологът д-р Димитър Джелебов получи тази година признанието на колегите си и грабна голямата награда „Лекар на 2024 г.“ за Стара Загора и областта. Отличието беше връчено на официална церемония на Районната колегия на Българския лекарски съюз, която се състоя в Парк-хотел „Стара Загора“.
Годишните награди се присъждат по повод 19 октомври - Ден на българския лекар и 123 години от създаването на съсловната организация, а номинациите се разглеждат в 5 категории: лекар на годината; дългогодишна дейност в областта на медицината; иновации; утвърден специалист; млад лекар.
Доц. д-р Димитър Джелебов, д.м. завършва медицинското си образование в Тракийски университет в град Стара Загора. Придобива специалност „Очни болести“. От 2009 година, след защитен дисертационен труд, му се присъжда научна степен „доктор по медицина“. Част е от екипа на МФ на Тракийски университет – Стара Загора. Д-р Джелебов е специалист в лазерното лечение на очни заболявания, както и хирургично лечение на катаракта с поставяне на вътреочни лещи. Извършва диагностика с очен лазерен скенер, лекува оперативно глаукома. Специалист е в диагностика и лазерно лечение на болестите на ретината, лазерно лечение на късогледство, далекогледство. Изследовател в клинични изпитвания на очни препарати, член е на Българската асоциация за клинични проучвания. Основател е на МЦ “Верея” в Стара Загора и множество специализирани очни центрове в Югоизточна България.
За „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос за развитието на специалност“ беше отличена д-р Рени Колева, специалист по детска ендокринология и болести на обмяната. Д-р Колева започва трудовия си стаж като участъков педиатър във Втора поликлиника, а по-късно педиатър в Детски ендокринологичен кабинет. От 2000 година до момента е част от ДКЦ 1 – Стара Загора с кабинет за специализирана доболнична медицинска помощ по педиатрия и детска ендокринология. От 2011-2022 г. д-р Колева е член на УС на Българското национално сдружение по детска ендокринология, член е на Българската педиатрична асоциация и на Българска асоциация Диабет. Национално признат координатор е в неонаталния скрининг. Лекар е на българския национален отбор по футбол за хора с диабет. Има множество престижни отличия, сред които и първа награда за клиничен случай на Конференцията по редки болести през 2023 година.
Приза за „Принос в развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники“ получиха екипите на Клиниката по ортопедия и травматология и Клиниката по съдова хирургия към УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“- Стара Загора. През юли т.г. след шестчасова операция медиците успяха да спасят отрязан със сабя крак на 34-годишен мъж от Раднево. Особена заслуга за успешния изход имат също анестезиолозите и специалистите по спешна медицина. След спасителната операция са направени и няколко възстановителни. В целия лечебен процес се включват лекарите: доц. д-р Недко Димитров, д-р Христо Абрашев, доц. д-р Бисер Макелов, д-р Димитър Христов, д-р Йовка Иванова, д-р Стефан Митроев, д-р Давид Ефремов. От анестезиолозите - д-р Димитър Костадинов, д-р Христо Вълев, д-р Румяна Вълева, д-р Пламен Иванов.
Наградата в категорията „Утвърден специалист в областта си с изключителен принос и признание от колегите“ заслужи спешният медик д-р Христо Димитров от ЦСМП – Стара Загора. Д-р Димитров завършва медицина през 2009 год. и започва работа в Дома за медико-социални грижи за деца, гр. Стара Загора. От 2011 г работи в ЦСМП, а през 2017 год. придобива специалност по спешна медицина. През 2024 година получава грамота за „екип, проявил висок професионализъм и бързи и адекватни действия при пациент с животозастрашаващо състояние“. Винаги се стреми да спазва принципа за “златния час” в спешната медицина. Има множество удостоверения и сертификати за участия в конференции, симпозиуми и конгреси по спешна медицина.
В категорията за млад лекар отличието „Ти си нашето бъдеще“ беше връчено на д-р Ванеса Пиличева – Хаджиева. Д-р Хаджиева завършва медицина в Тракийския университет през 2020 година с отличен успех и веднага започва работа като лекар-ординатор в Отделението по нервни болести към МБАЛ „Христо Стамболски“ в Казанлък. Тя е сред първите лекари, доброволно включили се в денонощния график на сформираното тогава ковид отделение в болницата. От 2021 г. е специализант по неврология, а към момента ѝ предстои дипломиране по специалността „Здравен мениджмънт“. Наред с клиничната работа, д-р Хаджиева проявява интерес към научната дейност и вече е докторант в катедра „Анатомия, хистология и ембриология“ на Тракийския университет.
Денят на българския лекар се отбелязва от 1996 г. На датата 19 октомври се чества и денят на Св. Иван Рилски – Чудотворец, който е избран покровител на медиците.