Непоказвани картини от личната колекция на Илиян Дончев представят в галерията Изложбата „Няма само един път. 70 творби от колекция „Илиян Дончев“ ще бъде официално открита в Художествената галерия в Казанлък на 10 октомври от 18 часа, в Художествената галерия в Казанлък. В нея са включени непоказвани до сега творби на Иван Милев, Дечко Узунов, Димитър Чорбаджийски – Чудомир и Теньо Пиндарев, които са част от личната колекция на Илиан Дончев.
Посетителите на галерията ще могат да разгледат всичките 70 знакови творби, сред които попадат и картини на Светлин Русев, Румен Гашаров, както и други ценни експонати. Картините са събирани с голяма любов и търпение през последните над 40 години. Изложбата ще може да бъде разгледана до 13 ноември.
Меценатската дейност на Дончев безспорно оказва влияние и върху формирането на колекцията на Художествената галерия в Казанлък през 80-те и 90-те години на миналия век, а предстоящата изложба ще предостави възможност за истинско визуално пътешествие през живописта, скулптурата, религиозното изкуство и рисунката, сподели директорът на галерията д-р Пламен Петров.
Програмата на Художествената галерия „Търсачите“ е дългосрочен проект в развитие, а целта му е жителите и гости на Казанлък не само да се докоснат до някои ценни артефакти, без които българската и европейска история на изкуството би била непълна, но и да се поставят важни въпроси за феномена „частна колекция“ и за неговата значимост за съществуването на съвременното изкуство. „Важна задача, която си поставяме с тази програма, е да се възбуди съдържателен разговор за проблемите на пазара на изкуството, за ролята на историците на изкуството в него и за възможните инициативи и политики за насърчаване на колекционерството“, коментира директорът на галерията и напомни, че началото на програмата даде изложбата „Градежът“, в която през 2023 година екипът на галерията представи италианско изкуство от 19-и и 20-и век, част от колекцията „Георги и Ваня Зъбчеви“.