9 нови електробуса и 4 зарядни станции очаква Община Казанлък по проект „Екологосъобразна мобилност – Община Казанлък – Община Павел баня“, става ясно от отговора на кмета на общината Галина Стоянова на питането на общинския съветник от ПП ГЕРБ Веселин Сираков относно проекта и етапите на неговото реализиране. Срокът за изпълнение на проекта е 19 месеца - до 14.12.2025 г. Общата му стойност е 8 285 860,58 лв., от които безвъзмездната финансова подкрепа е 6 251 490,52 лв. Партньори на Община Казанлък са Община Павел баня, „Балканинвест“ ЕООД /операторът, действащ на територията на община Казанлък/ и „Автобусни превози Павел баня“ ЕООД /операторът, действащ на територията на община Павел баня/.

В отговора на питането се казва още: "Недопустими разходи, необходими за изпълнение на проекта (ДДС подвижен състав и зарядни станции) - в общ размер 1 339 760,00 лв. Собственият принос (задължителни 10% от допустимите разходи по проекта) е 693 282,26 лв. Проектът „Екологосъобразна мобилност – Община Казанлък – Община Павел баня“ предвижда подобряване на предоставяните транспорти услуги на териториите на община Казанлък и община Павел баня чрез закупуване на подвижен състав от изцяло нови електрически автобуси. Ще бъдат закупени 12 броя електрически превозни средства - 8 броя 8-метрови и 4 броя 10.5-метрови електробуса, както и 6 броя зарядни станции, разпределени между двете общини:
- За община Казанлък: 7 броя 8-метрови електробуса, 2 броя 10.5-метрови електробуса и 4 броя двойни зарядни станции;
- За община Павел баня: 1 брой 8-метров електробус, 2 броя 10.5-метрови електробуси и 2 броя двойни зарядни станции.

Във връзка с горното и като част от изискванията на етап кандидатстване по процедура BG-RRP-8.013 "Екологосъобразна мобилност", на 23.08.2023 г. е обявена обществена поръчка за избор на външен изпълнител с предмет „Доставка на 12 броя електрически автобуси и допълнително оборудване към тях“. Сключен е Договор № Д07- 1/01.04.2024 г. за изпълнение на доставката, чийто срок е 210 календарни дни, считано от датата на получаване на възлагателно писмо. Предвид нестабилната политическа обстановка в страната, породена от липсата на действащо редовно правителство, се забавя получаването на втория транш от средства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). За да се получат средствата по ПВУ, са необходими законодателни промени, сред които са продължаване на съдебната реформа и създаване на законодателни промени в работата на КОНПИ. Единствено България от всички европейски срани е обвързала получаването на парите по ПВУ с изпълнението на политически условия. Затова и към момента има голям риск тези средства от близо 11 милиарда лева да не се получат изобщо от България. Поради тази причина възлагането на изпълнението по договора за доставка на електробуси е задържано. Това се прави с цел минимализиране на финансовите рискове за Общината, които биха настъпили при липса на средства по ПВУ.

Вариант за възлагане изпълнението на договора и обезпечаване на необходимия финансов ресурс за плащане към изпълнителя е тегленето на кредит до размера на договора - 8 038 560 лв. с ДДС. Към момента считаме, че това не е необходимо, предвид достатъчния срок до края на проекта, но сме предприели административни процедури в тази посока, като е проведено обществено обсъждане относно възможността за теглене на кредит за изпълнение на дейността.
Към настоящия момент се подготвят документации за възлагане на обществени поръчки за останалите дейности, предвидени по проекта."

Двете общини партньори работят и по подготовка на терените, определени за монтаж на зарядните станции – изменение на ПУП, проектиране и СМР. В писмения си отговор на поставения въпрок кметът Галина Стоянова казва, че се предвижда проект „Екологосъобразна мобилност – Община Казанлък – Община Павел баня“ да бъде успешно приключен в срока, съгласно Договора за финансиране на допустим проект № BG-RRP-8.013-0001- C01/14.05.2024 г.