Започна градежът на „втория етаж” на ползотворното сътрудничество и взаимодействие между Община Казанлък и Българската академия на науките, чийто „първи камък” постави подписването на Меморандум за сътрудничество между двете институции. Така акад. Димитър Димитров символично нарече подписването на документа между кмета Галина Стоянова и председателя на БАН акад. Юрий Ревалски. С този акт на територията на общината продължава своята работа Регионалния академичен център – Казанлък с координатор инж. Владимир Чучумишев, ръководител-направление „Образование, квалификация и кариерно развитие” в „Арсенал” АД и председател на групата съветници от Коалиция „Алтернативата на гражданите”. Събитието е по случай 155 години от основаването на БАН и 10 години от създаването на РАЦ-Казанлък. То е част от богатата програма на Празниците в Долината на тракийските царе и предхожда откриването на ХV научна конференция, посветена на древната тракийска цивилизация по нашите земи.


Много добри думи за активността на РАЦ-Казанлък споделиха кметът на общината Галина Стоянова, първият ръководител на регионалните академични центрове в България акад. Димитър Димитров, настоящият ръководител на центровете проф. Александър Костов, както и от страна на Общинския съвет, представляван от заместник-председателя адв. Моника Динева.

Председателят на БАН акад. Ревалски подчерта, че в Казанлък е налице палитрата от 3 основни направления – научни изследвания, подпомагане на образованието и развита индустрия, която определя важността на града и смисъла именно тук да действа Регионален академичен център. По думите на координатора на РАЦ-Казанлък инж. Чучумишев, в града са проведени 3 научни конференции, заедно са събрани на форум БАН и Селскостопанска академия и експозициите на Научния архив на Академията редовно гостуват на града на розите.

За да уважат събитието на подписването присъстваха и представители на регионалните академични центрове във Варна, Плевен, Габрово и Стара Загора. Специално поздравление по случай подписването поднесе и проф. Николай Овчаров, който подчерта, че Казанлък е пример за развитие на културно-историческия туризъм у нас.

Символите на Казанлък – изкусно изработена роза и продукти на основата на маслодайната роза, получиха като подарък от кмета Стоянова акад. Ревалски и акад. Димитров. От Медицински университет – Плевен, поздравиха участниците в събитието и специално кмета на община Казанлък. От своя страна Галина Стоянова сподели, че в момента се прави анализ на българсокото розово масло от доц. Бъчваров, който ще бъде представен пред новия Европарламент. Тя призова академичната общост за подкрепа в защитата на автентичното българско розово масло, произведено от маслодайната роза, пред съответните институции.