„Благодаря ви, прекланям се пред вас!“, обърна се кметът на Енина Димитрина Дончева към представителите на групата съветници от коалиция „Алтернативата на гражданите“ при откриването на празника на Енина, на 19 октомври. Изпълнителният директор на „Арсенал“ инж. Николай Ибушев и „Алтернативата на гражданите“ са генерални спонсори на празника на селото, който продължи през целия ден сред много хора и слънце на площада пред кметството и Часовниковата кула. На откриването дойдоха общинските съветници от „Алтернативата на гражданите” - инж. Владимир Чучумишев, ръководител Отдел Техническо развитие и направление „Образование и квалификация“ на „Арсенал“, инж. Янко Запрянов, директор „Технологично и иновационно оборудване“ на „Арсенал“ АД, както и юрист консултът на дружествата под шапката на „Арсенал“, Иван Иванов.
„Какъв щеше да бъде нашият празник без Вашата подкрепа?“, попита реторично още кметът Дончева, като подчерта пред многобройната публика ключовото място на „Арсенал“, като основен дарител за празничната програма. „Скъпи, енинци! Бъдете живи, здрави и щастливи, с усмивки на лицата! Честит празник!“, обърна се към множеството инж. Чучумишев, поднасяйки поздравления от името на изп. директор на „Арсенал“ инж. Николай Ибушев, групата „Артернативата на гражданите“ в Общинския съвет, и лично от свое име.
„Бъдете здрави! Забравете поне днес грижите, отдайте се на празник и веселие, минали сме заедно през не една кризи, последната – това лято с безводието, но и с това ще се справим! Време е за празник!“, обърна се още към хората на Енина кметицата Димитрина Дончева.
Празникът на Енина се провежда ежегодно в дните край Петковден, 14-и октомври, защото старият православен храм в селото носи името на Света Петка Българска, чиито мощи в Средновековието, на път за столицата Велико Търново, нощуват в селото преди да минат Балкана. Тази година православната тържествена литургия с поклонението пред чудотворната икона с частица мощи на светицата, донесена специално от гр. Шипка, се проведе на самия Петковден, а останалата част от програмата - в днешния почивен съботен ден.
В продължение на няколко часа общинските съветници от „Алтернативата на гражданите“ се спираха за поздрав и приятелска раздумка с много колеги, настоящи и бивши арсеналци от Енина – споделяха, спомняха си с усмивка. Още при откриването кметицата Димитрина Дончевавръчи на инж. Вл. Чучумишевблагодарствена грамота за спомоществователството към енинци, които „Алтернативата на гражданите от години подкрепя в много начинания. Във времето назад арсеналци и лично изп.директор Николай Ибушев подкрепиха финансово и с труда на фирмените строители големия ремонт на Здравната служба в Енина, новата база на НЧ „Енинче“ в ремонтирания втори етаж на кметството, обновяването на сцената с Часовниковата кула, ремонта на парковото осветление край площада, както и богатата Коледна украса, дарение за енинци. Дават се средства и за отремонтиране на улици и поддръжката на зелени площи, благодарна е още Дончева.
Цялата празнична програма, чийто акцент бе следобедният фолклорен концерт с участието на известните изпълнители Иван Дяков и Ивана Дякова, както и Росица Пейчева с танцова група, е финансово осигурена от арсеналската подкрепа, подчерта още от сцената кметът на селото. Преди тях, до Часовниковата кула се представиха децата и младите хора на Енина. Танци от малчуганите на ДГ „Здравец“ с филиал – Енина, изпълнения на младите певици Цветелина Ганева и Цветелина Иванова, поздравления с музикално-поетична програма поднесоха още учениците от ОУ „Хр. Ботев“ с директор Детелина Начева и децата от младото НЧ „Енинче“, с председател Деляна Балканска. Предиобедната част на празничния ден в Енина завърши с изпълнение на Танцов клуб „Елтимира“ – гр. Крън, гости на събитието и турийските кукери, дошли в памет на енинската активистка на културния фронт, починала наскоро, Мария Кюпова.
Вечерната кулминация на днешния празник в Енина бе голямата заря от Часовниковата кула. Тази година илюминациите бяха осигурени от бизнесмена Георги Попов, също живеещ в селото.

Диана Рамналиева