Патентният и туристическият данък с най-голямо увеличение при промяната на Наредба №31

Нови по-високи местни данъци и такси от началото на 2025 година ще плащат жителите на община Казанлък, след като окончателно бъдат приети измененията в Наредба № 31. Най-голям ръст ще има при патентния и туристическия данък, а се предвижда данъкът върху недвижимите имущества да бъде изчислен при коефициент 2,5 промила (сега той е 1,5 промила). Увеличение ще има и при данъците върху наследствата, върху даренията, при възмездното придобиване на имущества и при превозните средства. Новите цени се посочват в нормативния документ в левове и в евро, във връзка с евентуалното приемане на страната ни в еврозоната. Общественото обсъждане на предложението за изменение на наредбата бе на 17 октомври, в Ритуалната зала на Община Казанлък.
„Инфлацията, ръста на основната работна заплата и нарастващите в последните години разходи за енергия и строителство са мотивите за предлаганите промени в местните данъци и такси“, това заяви заместник-кметът Драгомир Петков, който заедно с екипа от отдел „Местни данъци и такси“ говори на общественото обсъждане. И той обоснова своите думи със следните факти: минималната работна заплата е нараснала от 2008 година досега близо 4,2 пъти, с над 300 процента, с преминаване на небитовите потребители на свободния пазар, цената на електроенергията също се е увеличила многократно, строителните дейности и материали също са с нови, по-високи цени и това затруднява изпълнението на заложените инфраструктурни проекти. Догодина е заложено минималната работна заплата да стане 1077 лева, а перото за заплати на общинските служители неименуемо ще нарасне със 17%. И всичко това налага промените в наредбата, които сега са по едни от най-ниските ставки, като те не са променяни с години.
Споменатите промени в общинските наредби за местните данъци и такси вече са направени в голяма част от българските общини. В много от тях промилите за недвижимите имоти са вдигнати на 3 промила, в Казанлък предлагат 2,5. В Общината отчитат добра събираемост на местните данъци и смятат, че с промените в Наредба №31 ще се осигурят собствени приходи, които ще се тушират бюджетните дисбаланси.
Присъстващите на общественото обсъждане направиха няколко предложения, свързани с текстове от наредбата. Също така бе предложено на администрацията, тези обсъждания да се правят в неработно време, за да могат повече граждани да присъстват на тях.
Проектът за промени в Наредба №31 може да видите тук