С впечатляващ концерт и уникално за града светлинно шоу „Арсенал” отбеляза 100-ия рожден ден на казанлъшка земя и започна своя втори век в Казанлък

Кулминацията на празненствата, посветени на 100-годишнината на „Арсенал” в Казанлък, се превърна в мащабен общоградски празник, който събра на площад „Севтополис” хиляди граждани от различни поколения, за да станат част от впечатляващо тържество. В кратката официална част приветствия поднесоха генералният директор на „Арсенал” инж. Николай Ибушев и кметът на община Казанлък Галина Стоянова.

Инж. Николай Ибушев припомни история на предприятието, което наближава своя век и половина – първото в следосвобожденска България, което днес празнува своите 100 години в Казанлък. Той отново подчерта, че „Арсенал” е майка на редица крупни промишлени предприятия в България, че е ковачница на кадри, че е гигантът на българската индустрия и гръбнак на националната икономика. „Арсенал” е най-големият работодател в страната, като заплатите във фирмта са най-високи в сектор "Машиностроене", а социалната политика е истински феномен по своите мащаби и многопосочност. Той посочи, че заводът не спира да инвестира в модернизация на производството, а продукцията му е призната в целия свят. "За "Арсенал" по света се говори с респект", подчерта инж. Ибушев. Той съобщи, че 25 октомври предстои откриване на новия завод на „Арсенал“ в Стара Загора, който ще бъде изцяло роботизиран. Генералният директор на дружеството подчерта колко важна за града е симбиозата между бизнеса и общинската власт, благодарение на което Казанлък просперира „Тук няма безработица, напротив, всеки ден на работа в „Арсенал“ идват около 1200 души от Стара Загора”, каза още той и заяви, че „Арсенал“ ще продължи да се развива, защото освен история, „Арсенал“ е настояще и бъдеще. Инж. Ибушев припочмни, че само след 4 години заводът ще празнува 150 години от своето създаване като първото промишлено следосвобожденско предприятие, започнало като Русенски артилерийски арсенал, преминало през Софийски артилерийски арсенал, Държавна военна фабрика и така - до днешен "Арсенал".

Кметът Галина Стоянова подчерта, че „Арсенал” е не само първото предприятие у нас, но много производства и първи неща в България са започвали именно от него – тук са се секли монети, тук е отлята първата в страната скулптура на светите братя Кирил и Методий, тук е създадена първата електронно-изчислителна машина... Кметът отбеляза, че в Казанлък няма фалирали фирми и предприятия, защото всички те са в ръцете на казанлъчани. Тя поздрави генералния директор на дружеството инж. Николай Ибушев, ръководния екип и всички арсеналци, като посочи, че казанлъчани имат много поводи за гордост.

Празничната вечер продължи с концерт на група „Фондацията“, които изпълниха най-популярните български песни и рок парчета. Свои хитове изпълни Веселин Маринов, обявен за "почетен арсеналец".

Дроновете в очакване на своето представяне в небето над Казанлък

Уникално дрон шоу, което в този вид се прави за първи път в града, озари небето, проследявайки историята на „Арсенал”, значението му за Казанлък и връзката на бизнеса с местната власт. Светлинното шоу, изпълнено от 200 дрона, продължи над 8 минути и бе проследено със затаен дъх и включени на запис телефони от присъстващите на площад "Севтополис". А зарята, отбелязваща края на един вековен юбилей и началото на вторите 100 години на „Арсенал” в Казанлък, напълно подхождаше на дружеството - епоха в българската индустрия – богата, красива, невероятна в своята красота.

Видео на уникалното дрон шоу, посветено на 100 години "Арсенал" в Казанлък, можете да гледате в YouTube:https://youtu.be/9joE3pK7P1g