„Днес ние откриваме най-роботизирания завод в България – каза в своето слово генералният директор на „Арсенал“ инж. Николай Ибушев по време на официалната церемония по откриване на новата производствена структура на дружеството, намираща се в Стара Загора. – „Арсенал“ е разположен в три общини – Казанлък, Мъглиж и за първи път стъпваме в Стара Загора с най-новия си и изключително модерен завод.“

Той приветства всички присъстващи на тържественото откриване гости - народни представители от ГЕРБ, кмета на Стара Загора Живко Тодоров, областния управител на Стара Загора Методи Марков, ръководствата на „Арсенал“ АД и „Арсенал – 2000“ АД, директори на всички заводи в структурата на фирмата, специалисти с различен ранг и от различни сфери, допринесли за създаването на завода. Инж. Ибушев подчерта, че в новата структура на фирмата в Стара Загора работят висококвалифицирани специалисти в различни области на машиностроенето, IT-специалисти, хора със знания и умения, каквито са необходими за оборудване от такъв висок клас. От днес в завода работи и мониторингова система, която следи абсолютно всички процеси, които могат да се наблюдават в реално време, а информацията се изпраща на сървъри в основната база на „Арсенал“ в Казанлък.

„Изградената Система за управление на процесите на производство (ERP) позволява да се вижда пулса на завода – нещо, което е въведено само в най-модерните производства в света“, коментира Николай Ибушев. Инвестицията, която е направена в новия, високотехнологичен завод в Стара Загора, досега е 40 милиона лева, като до края на годината ще бъдат вложени още 20 милиона. По думите на областния управител Методи Марков това е най-голямата частна инвестиция в община Стара Загора през последните две години.

В момента в новата производствена структура са внедрени 16 роботизирани системи, като се очаква да бъдат монтирани още 20. Произвеждат се метални детайли за специалните изделия на „Арсенал“. Капацитетът е 6000 комплекта месечно, което при 30-дневен работен месец прави по 200 комплекта детайли на ден. Детайлите са предназначени за сглобяване на възли и готови изделия в „Арсенал“ – Казанлък.

Към днешна дата персоналът в новооткрития завод наброява общо 70 души, с тенденция да нарасне, предвид увеличаването на производствените мощности и най-важното – преминаването на трисменен режим на работа. Внедреното супермодерно оборудване изисква въвеждането на режим на работа 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, което на практика означава четирисменен режим. „От днес нататък заводът ще работи нон-стоп“, допълни генералният директор на „Арсенал“, като се пошегува, че „работниците“ тук – роботите и манипулаторите, нямат умора, не искат отпуски и почивни дни“.

„На практика, с автоматизираните линии тежкият физически труд тук е сведен до минимум. За мен производствените процеси са жив организъм и мисълта ми върви напред - към въвеждане на робокари за придвижване на готовите детайли, които ще заменят сегашните колички, управлявани от хора“, сподели още инж. Ибушев. По думите му, само през тази година направените инвестиции в „Арсенал“ – основно на площадка Казанлък и в Мъглиж, ще стигнат до края на годината 300 милиона лева. Това са средства в разширяване и обновяване на цехове и въвеждане на нови технологии и оборудване. През последните 4 години – от 2020 до края на 2024 година инвестициите, които е направил „Арсенал“, ще стигнат 800 милиона лева.

Инж. Николай Ибушев сподели още, че от 2015 година „Арсенал“ непрекъснато върви напред и икономическите му показатели са все по-добри. 2024-а се очертава да е една от най-добрите години на предприятието. „Това се дължи на факта, че ние непрекъснато работим за подобряване на всичко, свързано с производството. Имаме феноменален ръководен екип, пред който се прекланям“, подчерта той. Инж. Ибушев не пропусна да акцентира и върху мащабната социална политика на дружеството, която е без аналог в България, както и върху повишаване квалификацията на кадрите. И допълни, че в „Арсенал“ работещите получават най-високата средна работна заплата в сектор „Машиностроене“ – тя е над 2300 лева“.

Водосвет за здраве отслужиха свещеници от Старозагорска епархия начело с прогосингела на Старозагорската митрополия архимандрит Богослов. А лентата бе тържествено прерязана от генералния директор на „Арсенал“ инж. Николай Ибушев, кмета на Стара Загора Живко Тодоров и народния представител Томислав Дончев.

Събитието бе уважено от много гости – народни представители, бизнес партньори на дружеството, ръководители на фирми, представители на държавни органи, на институции и много медии.