От началото на годината до края на септември 54% от туристите в страната са били българи, каза във Варна министърът на туризма в служебното правителство Илин Димитров. По думите му почиващите са отсядали както по морето, така и във вътрешността на страната, информира БТА..

Резултатите за летния сезон са значително по-добри от първоначалните очаквания. Според Димитров, броят на летовниците е с малко под 13 процента в сравнение с 2019 година, която беше най-силната за родния туризъм. Показателно е, че българите продължават да почиват по Черноморието, което означава, че продуктът, който се предлага, е достатъчно качествен.

По думите му, има стабилизиране на броя на гостите от Обединеното кралство, Израел и Полша. Проблем е, че няма възстановяване на германския пазар. Димитров допълни, че от 24 октомври в Полша ще се проведе петдневен туристически форум, в който ще участват много български компании. Ако срещата е ефективна, такива ще се проведат и в други държави, които представляват интерес за нас като дестинации, допълни министърът.

Димитров прогнозира силен зимен сезон, като подчерта, че най-сериозното предизвикателство остават енергоносителите и затова трябва да се запази таванът в цените на тока, като бъде въведен такъв и за газа. Очакванията са през зимата туристите да бъдат с между пет и седем процента повече спрямо миналия сезон, който беше рекорден, каза още служебният министър Илин Димитров.