Три поредни дни, от 6 до 8 септември, Шипка фест ще даде възможност на всеки да придобие умения с майсторите, дошли от всички кътчета на страната в историческото градче.
Етнографски музей Чирпанлиева къща посреща майстори - занаятчии, музиканти, артисти и любители. Тазгодишното издание има благотворителен характер и ще има вход: дарителски билет. Опустошителната буря, вилняла на 13 юни в Шипка, нанесе сериозни щети върху покрива на емблематичната къща, а сумата необходима за ремонт е голяма.
На фестивала ще се срещнете с музиканти, които черпят вдъхновение от автентичния български фолклор и го развиват. Различни обучения, работилници и лекции ще пренасят посетителите към по-древното, малко забравеното, българско битие и култура. Разпънали тезгяхите си в двора на музея ще са ножари, ковачи, грънчари, стъклописци и много др.
За първи път на Шипка Фест ще участват пчеларите Деляна и Георги Николови. Пъстроцветни изкуства -плъстене и стъклопис ще ни покаже талантливата Албена Венкова. Гост отново ще бъде уникалният и неповторим майстор кошничар Станко Киров. Своите лечебни билки ще представи писателят, изследовател и билкар, Надежда Максимова. С древното изкуство на тъкането, Маргарита Лекова ще покаже как се правят уникални колани.
Очаква се отново по време на Шипка Фест да участва Антоанета Първанова, която ще представи магията на създаване на фини дантели, ще разкаже и за новото сдружение „Българския център за совалкова и шита дантела”, което е създадено с цел да надгради досегашните усилия за популяризиране и запазване на традицията за плетене на Калоферската дантела...
Освен запазване на българското културно наследство, организаторите си поставят за цел да провокират промяна в начина ни на мислене и живот. Фестивалът демонстрира живот с нулеви отпадъци. Храната и напитките се предлагат в съдове за многократна употреба. Специален акцент е поставен върху начина по-който изхвърляме отпадъците, (ако ги има) - така, че да се превърнат в ресурс, а не в боклук.