
Какво представлява солта?
Солта е натриев хлорид в съотношение 40% към 60% натриеви и хлоридни йони. Натрият и хлорът са незаменими елементи за редица важни функции на организма, но високият прием на сол над физиологичните потребности представлява риск за здравето
Функции на солта в организма
Натрият участва в: поддържането на баланса на течностите в организма; пренасянето на нервните импулси; съкращаването на мускулите.
Хлоридите поддържат алкално-киселинното равновесие и подпомагат дейността на натрия.
ПОСЛЕДИЦИ ЗА ЗДРАВЕТО ПРИ ПРЕКОМЕРНА УПОТРЕБА НА СОЛ
повишено артериално (кръвно) налягане;
повишен риск от сърдечно-съдови проблеми: инфаркт, инсулт, аневризма на съдовете, сърдечна недостатъчност;
нарушения във функциите на бъбреците, усложнения при бъбречни заболявания, образуване на бъбречни камъни;
нарушаване на горния слой на лигавицата на стомаха и увеличаване контакта със случайно попадналите в стомашно-чревния тракт канцерогени, което повишава риска от рак на стомаха;
повишено отделяне на калций с урината, което води до загуба на костна маса, намаляване на плътността на костите.
Източници на сол в храненето
Солта постъпва с храната главно чрез консумацията на технологично обработените и консервирани храни, при приготвяне на ястия, както и чрез допълнителното солене при хранене. Източник на сол са и храните, естествено съдържащи натрий в състава си.
Храните с високо съдържание на сол са преработените продукти, като колбаси, консервирани меса и риба, сирена, туршии, консервирани зеленчуци, сухи супи, чипс, солени закуски, сосове и подправки, соев сос, доматен сок, доматена паста, кетчуп и др.
Храни от животински произход – прясна риба и месо например, са с естествено ниско съдържание на натрий, като храните от растителен произход и зърнените храни са с още по-ниско съдържание на натрий.
Практически съвети за намаляване на приема на сол
Избирайте храни с ниско съдържание на сол, като намалите консумацията на консервирани храни, колбаси, солена риба, туршии;
Приготвяйте храната с малко сол;
Предпочитайте сготвено месо, вместо консервирани меса и колбаси;
Избирайте прясна и замразена риба, вместо рибните консерви;
Избягвайте да солите допълнително храната на масата;
При приготвяне на ястията замествайте солта и подправяйте храната с овкусители като лимонов сок, оцет и растителни подправки;
Консумирайте повече плодове и зеленчуци, които са богати на калий – елемент благоприятно повлияващ кръвното налягане;
Консумирайте ядките неосолени;
Обезсолявайте саламурените сирена, като ги оставите за известно време във вода;
Предпочитайте безсолни маслини, а солените маслини обезсолявайте във вода;
При пазаруване на храни, прочетете етикета. Количеството на солта е отбелязано в хранителната информация за продукта. Предпочитайте продукти, при които в съставките на етикета не пише, че има добавена сол;
Нивата на сол варират при едни и същи или сходни хранителни продукти; Сравнявайте съдържанието на сол, отбелязано на етикета и избирайте тези храни, които са с по-ниско съдържание.
Препоръчителен дневен прием на сол: 5 грама дневно
Потребностите на организма от сол не са високи сол - 3,25 до 3,75 г. дневно при хората на възраст от 10 до 60 г. При по-малките деца и по-възрастните хора количествата са още по-малки. Според Световната здравна организация, максималната горна граница за безопасен прием, над която вече съществува риск за здравето е сол 5 грама (една чаена лъжичка).
0 коментара
Все още няма коментари към публикацията. Бъдете първи и споделете Вашето мнение!