Ради Милев заминава на най-дългото бягане в света с подкрепата на „Алтернативата на гражданите”
През последните 5 години е регистриран само един световен рекорд на 6 -дневно бягане при мъжете и той е български - на казанлъчанина Ради Милев. Рекордът е на същото трасе от 2019 г.

Спортната гордост в маратонските бягания на Казанлък и на цяла България – утрамаратонецът Ради Милев, заминава за Световното първенство на 6-дневно бягане, което ще се проведе в Балатонфюред, Унгария, от 5 до 11 септември. За участието си в най-дългото бягане в света финансова подкрепа му оказа Коалиция „Алтернативата на гражданите” чрез едноименната фондация „Алтернативата на гражданите За Казанлък”. По предложение на общинските съветници от Коалицията Ради Милев бе Вписан в Почетната книга на Казанлък през тази година. Самият той участва за 7-и път в състезанието, като три пъти досега е поставял световен рекорд на него. Този път стратегията му е да бяга равномерно през 6-те дни на надпреварата.
6 –дневното бягане е най-дългото бягане, за което IAU (Международната асоциация на ултрамаратонците) регистрира световни рекорди, уточнява ултрамаратонецът в краткото свободно време, което намира за сайта zakazanlak.bg между ангажиментите си и тренировките.

Състезанието в Унгария се провежда за 13-та година. През последните години то се откроява като най-силното 6 -дневно бягане в света и с право се провежда като състезание за Световната купа. Към момента е единственото 6-дневно състезание, отличено със сребърен етикет.
През 2024 година Световното първенство ще бъде най-силното състезание на 6 дни за всички времена. Лимитът на броя участници (112) отдавна е запълнен и има списък на чакащите (в случай, че някой се откаже).
Състезанието се провежда в парк близо до езерото Балатон, по затворен контур с дължина 898,88 метра с леви и десни завои, без право за промяна посоката на движение.
Стартът е в 12:00 часа на 5 септември, а финалът в 12:00 часа на 11 септември. За тези 6 дни (144 часа) всеки участник може да бяга, да ходи, да се храни, да почива, да спи… Трасето работи денонощно, а изминатите обиколки и километри се отчитат електронно с чип на стартовия номер, дублиран с втори чип на крака. Всички резултати се отразяват на електронно табло и могат да се следят онлайн. По трасето денонощно има съдии.
Има регистрирани участници от 27 страни от Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Жените участнички са 28, около 1/4. Очаквано, най-големият брой участници (18) са от страната домакин Унгария, следвана от Германия (15). България ще бъде представена от двама души: Ради Милев и Михаела Енгларо (българка, която живее в Италия). И двамата са национални рекордьори на 6 дни, а Ради Милев е Световен рекордьор в групата 70+ (на 6 дни и на 48 часа), сега участва в групата 75+.
Състезанието се организира от GOMU (Глобална организация на многодневните бегачи) и EMU (УнгарскаАсоциацияза ултрабягане).
Ради Милев има 6 участия в EMU 6 day в Унгария на които е поставил 3 световна рекорда във възрастови групи.
През последните 5 години е регистриран само един световен рекорд на 6 -дневно бягане при мъжете и той е български, казанлъшки – на Ради Милев. Рекордът е на същото трасе от 2019 год.
За Световното първенство, Ради Милев заминава с много висока цел – подобряване на световния рекорд на 6 дни в групата 75+. Рекордът е един от най-старите – от 1995 г. и вече 29 години не е подобрен. Като бонус планира рекорд на 72 часа и разбира се 1-во място във възрастовата група.
Трасето

„За постигането на световен рекорд са необходими благоприятни атмосферни условия. За 6 дни може да има много съществени промени в температурата, дъжд, буря, гръмотевици - има случаи в които състезанията са прекъсвани, но времето за финала остава непроменено! – споделя Ради преди заминаването си. - Трасето е до езерото Балатон и времето е доста променливо и нестабилно, да очакваме, че аномалиите ще бъдат малки. Например на едно от участията ми на 48 часа – два дни температурата бе 380С, а на следващата година 40 часа валя!
Таксите за участия за 6 –дневните състезания обикновено са високи за българските участници. За Световното, в зависимост от датата на привеждане, те са 790 – 940 € за бегача и 740 – 890 € - за помагача. Не е известен случай за поставен световен рекорд без помагач, обикновено те са поне двама. Има и допълнително изискване участниците да са с официалните екипи, които се оказват невероятно скъпи - 200 € за потник и шорти!”
Именно заради навременното финансово рамо от страна на „Алтернативата на гражданите” Ради Милев благодари на общинските съветници от Коалицията и се чувства напълно готов и спокоен за поредното предизвикателство в своя изключително интересн живот.