Екипът, работещ по проект Рехабилитация и модернизация на системата за външно изкуствено осветление на Община Казанлък” и заместник кметът на Община Казанлък Аксения Тилева отчетоха успешното му изпълнение на 21 октомври. 4501 от старите натриеви осветителни тела в споменатите четири селища са сменени с нови, светодиодни осветители, а в района на комплекс „Шампион“ са монтирани и 5 фотодиодни осветителни тела. Успоредно с това са монтирани и 17 табла за управление на общественото осветление. За финансирането на проекта, който е приключен предсрочно (крайната дата, записана в контракта е 21 февруари 2025-та) е сто процента осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост, като общата му стойност е 1 232 671 лева. От тях над 1 200 000 лева е европейското финансиране, а останалите средства са национално доплащане.
„С реализирането на този проект, постигаме повишаването на качеството на живот в на жителите и гостите в споменатите четири селища, намалят се парниковите емисии, спестяват се средства за електроенергия, които ще могат да се пренасочат за финансирането на други общински обекти“, заяви г-жа Тилева.
„Минимум 30% по-малко ще са разходите за електроенергията, използвана в общественото осветление в четирите селища. Точният размер на икономията ще се установи след последващия мониторинг, след една година. Самата система за осветление е значително подобрена. Експлоатационният срок за новите осветителни тела е 10 000 часа“, допълни Мариела Цекова, административен координатор на проекта.
Община Казанлък вече е готова с проект, с който кандидатства за обновяването и модернизацията на осветителните системи и на останалите 14 селища в общината, което е логично продължение на приключилите дейности, в интерес на всички жители на общината.