Изборите ще са на 27 октомври, ако избраният за служебен премиер Димитър Главчев успее да състави нов служебен кабинет. Това обяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Главчев. Президентът даде срок до понеделник на Димитър Главчев да представи състав на служебен кабинет.
Преди това Румен Радев проведе разговори с потенциалните кандидати да оглавят новото служебно правителство. С него се срещнаха управителят на БНБ Димитър Радев, подуправителят на Централната банка Радослав Миленов, заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров, които отговориха с категорично „Не“ на предложението му за оглавяване на правителството.
Председателят на парламента Рая Назарян също е отказала предложението по телефона. По телефона президентът е разговарял и с подуправителя на БНБ Петър Чобанов, като неговата позиция обаче остана неясна.
До тази ситуация се стигна, след като държавният глава не одобри проектокабинета на определената от Радев за кандидат за премиер Горица Грънчарова-Кожарева, след като стана ясно, че тя запазва поста на Калин Стоянов, начело на МВР.