На 15 февруари, от 10 часа, в Станционната градина на Стара Загора ще се проведе първият Празник на свинските уши, едно от популярните кулинарни изкушения, характерни за Старозагорско. Организатори са Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“ с подкрепата на Община Стара Загора.
В празника може да участват:
1. Кухните на известни ресторанти, топли кухни, майсторящи кулинарния старозагорски специалитет – свинските уши и другите там вкусотии
2. Тракийски университет.
3. Винарни от района и съпътстващи
4. Хлебари
5. Производители на туршия или кисело зеле за салатка и т.н.;
Програмата е предвидена като кулинарно забавление – с ароматн, и вкусна и интересна. В събитието ще се включи прочутият готвач Иван Звездев и артистът-имитатор Звезделин Минков. Ще има и сцена за песни и танци, за хумор и веселие На нея ще се качат любителските състави на село Дълбоки, Представителен фолклорен ансамбъл „Нашенци“, АНТП „Зорница“, чийто репертоар със закачливи песни, вицове и хумор ще допълват настроението.
Пространството на събитието ще се оформи като всяка кухня си прави щанд за приготвяне на уши, дроб, осмянка, бахур, пръжки по собствена рецепта за продажба и тестване. В центъра ще е бъде щандът на кулинарния шеф Иван Звездев.
Всеки участник ще представи своята кухня и особеностите на приготвяне на деликатеса или деликатесите, които представя. Присъстващите ще ги дегустират и оценяват. Събраните оценки ще определят най-добрия готвач и най-добрата кухня.
Звездев ще връчи наградата на получилия одобрението на публиката, както и приз на всички участници „Участник в Първия празник на свинските уши – старозагорският деликатес“. Освен това, на всички желаещи той ще сервира приготвените от него ястия като „Почерпката на Кмета“.
В края на празника ще бъде връчена наградата на Кмета на най-активно изявилия се участник.
Празникът ще завърши с хора и веселие.
0 коментара
Все още няма коментари към публикацията. Бъдете първи и споделете Вашето мнение!