Ноемврийската програма на Старозагорската опера, два дни билетите са с 50% отстъпка Във връзка със Световния ден на операта, билетите в старозагорския оперен театър се продават с 50% отстъпка - на 25 и 26 октомври.
Световният ден на операта, учреден по инициатива на професионалната организация Opera Europa, към която се присъединяват OPERA America и Opera Latinoamerica (двете най-големи организации отвъд океана), се чества и у нас на 25 октомври, рожден ден на Жорж Бизе и Йохан Щраус II, композитори на едни от най-известните опери и оперети в света.
Идеята се ражда на първия Световен оперен форум, организиран от Teatro Real Madrid през април 2018 г. Световният ден на операта е инициатива за повишаване на осведомеността за положителното въздействие и ценността на операта за обществото. Операта, както и всички изкуства допринасят за развитието на толерантност и разбиране и свързване на хората със силни и красиви емоции!
Разнообразни спектакли от различни жанрове са включени в ноемврийския афиш на Старозагорската опера, като в месеца се провежда и традиционния Фестивал на оперното и балетното изкуство. Откриването на неговото 54-то издание е на 21 ноември.
Преди това на сцената на операта ще има юбилеен концерт на музикалното училище „Христина Морфова“ – на 1 ноември, LINKAGE – Международен конкурс за млади хореографи на 3 и 4 ноември, представянето на оперно-театралната приказка „Красива птичка с цвят зелен“ – на 5 ноември, а класиката – балетът „Лебедово езеро“ ще бъде представен на 9 ноември.
На 21 ноември се открива оперният фестивал с две произведения на Джакомо Пучини. Това са едноактните опери „Джани Скики“ и „Самодивите“. В програмата на фестивала са включени още концерт-спектакъл „Диалог на самотата“, Балетен концерт по хореография от различни произведения, които ще изпълни Националният балет на Ел Салвадор, столичният музикален театър ще представи мюзикълът „Криворазбраната цивилизация“, Пловдивската опера – Моцартовата опера „Милосърдието на Тит“, домакините ще завършат фестивалните прояви с два спектакъла на балетът „Копелия“ от Лео Делиб, в края на ноември.