Обществено обсъждане за измененията в Наредба № 31 за местни данъци и такси ще се проведе на 17-ти октомври, от 11 часа, в Ритуална зала в сградата на Общинска администрация.
Проектният вариант на наредбата са посочени нови, по-високи цени, в лева и евро, на местните данъци и такси. Гражданите имат правото в 30-дневен срок от публикуването на настоящия проект на интернет страницата на Община Казанлък, да направят предложения и да изразят становище.
Като мотив за изменението на цените в Наредбата се посочва въвеждането на еврото в България и нарасналата инфлация.
Изменения се предлагат в раздела за недвижими имоти, данъците за наследствата и при придобиване на имущества по дарение и по възмезден начин.
Покачването на цените ще засегне собствениците на автомобили, ремаркета, мотоциклети и мотопеди, триколки, автобуси, товарни автомобили. Повишението ще засегне и притежателите на строителни машини, трактори, плавателни и въздухоплавателни средства.
Почти двойно ще бъде вдигнат туристическият данък, данъците на хотелиери и ресторантьори, търговски обекти. Повишени ще бъдат данъчните такси на широк спектър от услуги като фризьорство, ножарство, часовникарски, тапицерски, фотографски и др.
Увеличение се очаква и на данъка на таксиметровите автомобили.