Кинофестивалът „Срещи на младото европейско кино“ ще гостува в Казанлък от 15 до 17 декември. Това е първото излизане на фестивала извън София, като той ще посети няколко града в страната. Първият от тях е Града на розите.
Програмата включва прожекции, дискусии и киноателиета за младежи от шест до 19 години. Всички събития са с вход свободен. Официалното откриване във Военния клуб е на 15 декември със специален киноконцерт - прожекция и музика на живо, композирана и изпълнена от джаз пианиста Станислав Арабаджиев, който е родом от Казанлък. Селекция от поетични анимационни филми ще отведе малки и големи в един магичен свят, а музикантът подготвя оригинални аранжименти за всеки филм от селекцията и ще запознае публиката с подхода си към всяка анимация. Той ще разкаже защо пианото е толкова важен инструмент за киното и как влияе музиката на случващото се на екрана.
Организацията на прожекциите в Казанлък се осъществява със съдействието на Къща музей „Ненко Балкански“, “Военен клуб - Казанлък” и Национално училище по пластични изкуства и дизайн "Акад. Дечко Узунов", а инициативата е подкрепена от Националния филмов център.