Изложба на Левент Море откриват в казанлъшката галерия на Димитровден На 26 октомври в Художествена галерия в Казанлък ще бъде открита изложбата „Да се оцветим!“ на Левент Море. Специален гост на събитието ще бъде световноизвестният архитект и приятел на художника - арх. Волф Прикс.
Изложбата „Да се оцветим“ е първото творческо пристъпване на Левент Море в пространството на Художествена галерия - Казанлък, след неговата самостоятелна изложба в родния му град от 1992 г. „Да се оцветим“ е изложба - живописно събитие, създадено специално за пространството на институцията.
Левент Море е от онези художници, чието изкуство трудно може да се въведе в рамки - не само в преносен, но и в буквален смисъл. Това е, както го определя изкуствоведката Аксиния Джурова „Диво усещане за цвят. Свят на наслоени усещания, примамливи светове от природния кръговрат до апокалиптични прозрения, обсебваща паралелност - експресивна, доближаваща се до фовистичния* екстаз“. Но живописта на Левент Море винаги е и още нещо. И новата му самостоятелна изложба се изправя срещу ни като свидетелство за това. Експозицията ще може да бъде разгледана до 23 март 2025 година.
Екипът работил по изложбата: Катя Христова и Пламен Петров - куратори, Георги Шаров - художник, Цветан Игнатовски - фотограф, Джоана Брадшоу - преводач, Лора Султанова - коректор и Боян Антонов - технически сътрудник.

*Фовизмът е течение в модерната живопис във Франция и просъществува в годините от 1905 до 1907. Провъзгласява наситения интензивен тон като основно изразно средство в живописта. Отличава се със заменяне на действителните с недействителни цветове, умишлено огрубяване на техниката и рисунката: дърветата могат да бъдат червени или сини, лицата на хората-жълти, а и небето не е задължително синьо.