Инж. Николай Ибушев: Честит празник, арсеналци!

„АРСЕНАЛ“ Е ЕПОХА В БЪЛГАРСКАТА ИНДУСТРИЯ

Интервю с инж. Николай Ибушев, Генерален директор на „Арсенал“ – Казанлък

Инж. Николай Ибушев е най-дългогодишният генерален директор на „Арсенал“ в цялата му близо 150-годишна история. Почетен гражданин на Казанлък. Носител на редица съвременни отличия и награди. Основател и ръководител на Коалиция „Алтернативата на гражданите“ - Казанлък.
Завършил е престижния Тулски политехнически институт, дн. Тулски държавен университет, гр. Тула, Русия, специалност „Полигонни установки“. Има следдипломна квалификация по специалността „Автоматизация на дискретното производство“. „Арсенал“ е съдбата му, неговото призвание и вдъхновение. С него са свързани и младостта, и зрелостта му. В професионалното си развитие преминава през всички нива в йерархията.
Поема управлението на фирмата през 1997 година. На него дружеството дължи своето оцеляване, стабилизиране и развитие в най-новата си история. Много от впечатляващите промени настъпват по негова лична инициатива.
Мениджър със свой собствен почерк, инж. Ибушев вярва в добрия екип, в кадрите с будна и неспокойна мисъл, в амбициите и трудолюбието на всеки арсеналец: „Арсенал“ е неповторимо предприятие с невероятни възможности и изключителни специалисти, което позволява всяка идея да се превърне в реалност“. Той е от хората на утрешния ден. Докоснал е живота на стотици с безкрайния си оптимизъм. С Николай Ибушев бъдещето на „Арсенал“ идва бързо. Той е убеден, че да мечтаеш, означава да живееш в утрешното.
Възприема вековния юбилей – 100 години „Арсенал“ на казанлъшка земя, като уникално събитие. Защото 100 години на каквото и да е се честват един път в живота, а днешните арсеналци имат уникалния шанс да отпразнуват първия век на своето предприятие с вярата и убедеността, че „Арсенал“ ще живее до края на времето!

- Г-н Ибушев, 2024 година е специална за Вас и за всички хора, работили и работещи в „Арсенал“. Честваме 100 години „Арсенал“ в Казанлък. Кое е първото нещо, което бихте споделили в навечерието на големия празник?

- За мен и за много казанлъчани „Арсенал“ е не само завод, той е нашият живот, нашата професионална реализация, нашето достойно минало, успешно настояще и обещаващо бъдеще. Изпълнен съм с гордост, че целият ми трудов път е преминал тук и съм допринесъл за развитието на завода. Благодарен съм на стотиците хиляди арсеналци, оставили своя следа в богатата му история от неговото начало през 1878 година досега. Благодаря на всички, дали своя принос към завода в неговия един век на казанлъшка земя. Не може да не се признае далновидността на управляващите в началото на миналия век, които са преценили много добрата перспектива да преместят „Арсенал“ в Казанлък – тогава като Държавна военна фабрика.
„Арсенал“ е първото предприятие у нас след Освобождението, което и до днес работи и непрекъснато надгражда, съчетавайки постигнатото през годините с последните достижения на съвременния свят. „Арсенал” е заводът майка на българската промишленост, от който са се „родили“ едни от най-големите предприятия в страната.
Наричан е гръбнак на националната икономика, основоположник на българската отбранителна индустрия. „Арсенал“ е уникален, неповторим по своите мощности и мащаби, световно признат. Той е епоха в българската индустрия.

- Вие самият имате 52 години в „Арсенал“, като сте преминали по цялата йерархична стълбица от работник до генерален директор. В края на миналия век заводът преживя трудни години. Каква е Вашата равносметка днес?

- Историята на „Арсенал“ е богата и повод за гордост е, че 100 години от нея са свързани с Казанлък.
90-те години на XX век бяха много трудни, дори бих казал, преломни за завода. Когато „Арсенал“ бе разтърсен от голямата стачка, когато предприятието беше във финансова изолация и бе на прага на закриване, КНСБ и неговият председател Атанас Бозов осъзнаха реалната заплаха този огромен завод да бъде сринат и хиляди хора да останат без работа. Благодарение на тях, на хората, които им имаха доверие, благодарение на общите ни усилия, към които по-късно се присъедини и КТ „Подкрепа“, ръководство и синдикати заедно успяхме да преодолеем този изключително труден момент и да запазим „Арсенал“.
След приватизацията през 1999 г. имаме възможността да бъдем максимално гъвкави, както по отношение на производството, така и в търговската част. Само през последните години сме вложили над 250 милиона лева инвестиции в нови производствени цехове, съоръжения, складове. И продължаваме.
След 1944 г. се постигна много, но такова бурно развитие, както сега, в „Арсенал“ не е имало. Такова нещо историята на предприятието не помни.
Характерно за нашето производство е, че ние си правим сами всички детайли, сборки и подсборки, необходими за нашите изделия. В „Арсенал“ има развити технологии, каквито няма в цяла България: тук се обработват над 200 000 асортимента сурови материали. Дружеството предлага работа за специалисти и работници по близо 700 професии, което едва ли съществува в друго промишлено предприятие у нас. То е едно от малкото останали, където има втора категория труд. Над 10 000 са работещите в предприятието. Средната работна заплата надхвърля 2200 лева. Тя е най-високата в сектор „Машиностроене“ и е над средната за Старозагорска област.

- Как изглежда „Арсенал“ в годината на своя вековен юбилей на казанлъшка земя?

- Изключително стабилен. Във всяко едно отношение - финансово, производствено и търговско. Всичко, което ръководствата на „Арсенал“ АД и „Арсенал-2000“ АД поеха като ангажимент, се изпълнява. „Арсенал“ дългосрочно е обезпечен с договори и пазари. Той е надежден и желан партньор – фирмата изнася в над 120 държави и е позната на 5 континента. Продължават инвестициите в ново оборудване и нови производствени мощности. Изградените участъци с машини с ЦПУ са най-големите в страната. За първи път в историята на предприятието се решават проблеми за автоматизиран монтаж чрез роботизация, интегриран с контрола в специалните производства. Купихме нов завод в Стара Загора, където се въвеждат автоматизация и роботизация на производствените процеси. Изградени са редица важни обекти на територията на дружеството. Правим пълно обновление на парковете в дружеството.
Продължаваме да бъдем „ковачница на кадри“. Разработили сме Студентска и Стипендиантска програми, чрез които си създаваме квалифицирани кадри – специалисти с висше техническо образование. „Арсенал“, заедно с местната власт, е един от основните инициатори за откриване на Технически колеж в Казанлък и повече от половината студенти в него са арсеналци. По линия на дуалното обучение ученици от средното образование провеждат практиката си в наши структури.
Социалната политика на „Арсенал“ няма аналог в България. Тя обхваща различни сфери – здравеопазване, образование, подобряване условията на труд, столово хранене, безплатна почивка на море, безплатен транспорт за пътуващите, безплатно обучение на деца и юноши във Футболен клуб „Арсенал - 2000“ и Фолклорен ансамбъл „Арсенал“, грижа за Детска градина „Буратино“, издръжка на Дома на културата, паркинги за автомобилите на хиляди арсеналци.
Дружеството осъществява и широка дарителска дейност за различни общественозначими каузи. Чрез общинските съветници от непартийната формация „Алтернативата на гражданите“, които работят напълно безвъзмездно в ОбС, участваме активно в обществения живот в общината. Работим в добро взаимодействие с местната власт и едно от доказателствата за това, е, че по случай 100 години на „Арсенал“ в Казанлък подкрепихме Празника на розата ‘2024 със 100 хиляди лева, а нашият празник има общоградско измерение.

- Вашите пожелания за юбилея?

- Искам да подчертая, че всичко, което постигаме, се дължи на отговорността, усилията, знанията и опита на всеки един арсеналец. Ръководният екип работи в невероятен синхрон и резултатите са налице. Благодаря за приноса на всеки един специалист, работник и служител в „Арсенал“, на отличниците, които вече 20 години излъчваме в Алеята на славата.
На 27 септември „Арсенал“ ще отбележи кулминацията на своя вековен юбилей в Казанлък. Това е Ден на отворените врати, всеки е добре дошъл. Празнуваме на фирмения стадион, гостите могат да разгледат музея и шоурума на дружеството, да се видят с колеги и приятели. Празникът е очаквано събитие от арсеналци и казанлъчани. Тази година той е още по-мащабен и ще се превърне в грандиозно тържество за града.

Честит празник! Честит юбилей, арсеналци!