Един тон бобена гозба спретна Ути Бъчваров в Казанлък в съботния празничен ден. Вкусната манджа, досущ като тези на нашите баби, разпали апетита на казанлъчани, които бяха изпълнили парк „Розариум”, както за атракцията на Ути, така и за изложението „Хлябът на българина – обред, бит и вяра”. 100 килограма боб, 60 килограма лук, 50 килограма моркови, 300 връзки джоджен, 2 килограма чесън, 2 килограма люти чушки и много майсторлък вложи Ути Бъчваров, за да направи вкусен денят на казанлъчани и чуждите гости. Те пък не пропускаха да щракат кадри за спомен до огромния казан с врящия боб.


За да стане гозбата готова навреме, сериозна заслуга имаха и жените от клуб „Белите рози”, които чевръсто белеха лука и морковите и почистваха пресния джоджен.




30 литра чай от рози с листа от мента и старопланински мед приготвиха помощниците на Ути под вещото му ръководство.


Хапването в парк „Розариум” - живо доказателство, че преди всичко "Животът е вкусен", бе допълнено с традиционното изложение „Хлябът на българина – обред, бит и вяра”, организирано основно от Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм. Носещи аромата на ръчно омесен и опечен хляб, красиво украсени погачи, баници, пенерлии и какви ли не други вкусотии бяха приготвили както самите организатори от училището, така и жените от читалищата в община Казанлък.


Призът на журито с председател Ути Бъчваров за най-добре изглеждащ хляб спечели НЧ „Светлина 1904”- с. Дунавци, а тракийската баница с масло и дърпани кори грабна наградата за хлебно изделие с най-автентичен вид. Нейни майсторки са жените от НЧ „Любен Каравелов 1921” – с. Бузовград. За най-красиво подредена маса журито отличи НЧ „Христо Ботев – 1897” в с. Розово.

Специална награда от Ути получиха организаторите от професионалната гимназия по туризъм.