Честваме 116 години от Деня на независимостта

На 22 септември 2024 година в Казанлък ще бъде отбелязана 116-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. Честването започва в 11.00 часа с водосвет в храм “Успение Богородично”, след което ще продължи с градско тържество.

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември 1908 година във Велико Търново. С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз приема титлата „цар“.

В нощта срещу 22 септември министър-председателят посреща княз Фердинанд I на военния параход „Хан Крум“ край Русе. Оттам цялото българско правителство и князът поемат към Търново. Царският влак, в който пътуват държавниците, прави почивка по маршрута си на гара Две могили. Там Малинов написва манифеста за независимостта, под който се подписват Фердинанд и министрите. Независимостта на България е обявена тържествено на 22 септември 1908 г. в църквата „Св. 40 мъченици“. Княз Фердинанд I приема титлата цар на българите.

Само два дни след обявяване на Независимостта на България, цар Фердинанд идва в Казанлък. Това става на 24 септември 1908 година, по време на кмета Дечко Драгиев, който заема поста от 5 януари 1904 г. до 16 октомври 1908 г.

За да бъде посрещнат както подобава новопровъзгласеният цар Фердинанд, в северния край на града, на Шипченското шосе до сегашния парк „Розариум“ е построена арка. На посрещането присъства цялото казанлъшко гражданство -Гградско-общинският съвет начело с кмета и помощниците, шефовете на учрежденията в града, членовете на турската и еврейската общини, опълченците и еснафските сдружения, духовенствата. И още - женското дружество „Саморазвитие“, дружина „Искра“, учениците от Педагогическото училище, мъжката и девическата прогимназии, турското училище, учениците от основните училища, колоездачите, войниците от местния гарнизон и много граждани.

Възторжено посрещната, каляската на цар Фердинанд спира пред построената арка, където кмета Драгиев приветства и поднася на Негово Величество Царя хляб и сол. Следва приветствие от духовенството, приветствена реч от Матей Георгиев и поднасяне на букет от г-жа Христова. След това целият кортеж съпровожда Височайшия гост до дома на Петър Шипков, пред който е проведена манифестация. Изпращането на цар Фердинанд става на източната част на града по шосето за Стара Загора. През цялото време Казанлък е окичен с национални знамена. Това е записано в летописа на града за събитията преди 116 години.