Богдан Колев бе отличен за най-добър майстор на плодовата ракия на втория конкурс „Крънска плодова” на 12 октомври, който се организира от местното кметство, с подкрепата на коалиция „Алтернативата на гражданите”. Участваха двайсет души (миналата година, в първия конкурс участниците бяха 17), сред които и няколко дами, които доказаха че по нищо не отстъпват в майсторлъка на мъжете. Стотици жители на град Крън дойдоха на центъра, където се проведе събитието, въпреки променливото и дъждовно време. Всеки участва в празника според възможностите си. Площадът бе украсен с истински казан за варене на ракия, с каруца с подаръци за отличилите се в конкурса, крънчанинът Господин Господинов показа реставрираният от него ретроавтомобил „Москвич 401”.
Празникът откри кметът Тодор Малаков, а компетентно жури в състав: Янко Запрянов, Добрин Драгнев, Петър Щирянов – от „Алтернативата” и местните - предприемачът Иван Иванов и членът на фолклорната формация „Нашенци” и дългогодишен арсеналец Никола Пейчев, имаше нелеката задача да определят най-добрата ракия по следните характеристики – година на производство, градус, цвят, вкус, аромат, послевкус и т.н. А по традиция градусите на домашния елексир бяха от 40 нагоре, като най-силната бе 55. Участниците представиха ракии, произведени от грозде, райска ябълка, дрян, вишни, джанки, сливи, кайсии... Най-старата продукция, запазена от собственика бе от 2002 година, т.е. 22-годишна.
Победителят Богдан Колев е работил 50 години в „Арсенал” АД, и както Никола Пейчев от журито също е част от „Нашенци”. Както казаха съгражданите им, знаят всичко – да пеят, да се веселят, а и да правят пивка ракия. Двамата се изявиха и на сцената с формацията. В програмата се включиха и танцьорите от „Елтимира”, които след последното си изпълнение поведоха с кмета и голямото, традиционно по този повод хоро.
Второ място в конкурса бе за Елена Иванова, която доказа, че и дамите са сериозна конкуренция в тази, уж чисто мъжка работа. Третото място бе за Иван Иванов, разбира се, не този, който бе в журито, въпреки съвпаденията в имената. Наградите връчиха кметът Тодор Малаков, Янко Запрянов и Добрин Драгнев. Новост бе и изборът на майстор на публиката. Всеки член на журито пък бе дарен с вилица за барбекю, изработена от местен майстор-ковач.


А тъй като ракия се пие с мезе, вкусните добавки към нея отново бе осигурена от „Алтернативата на гражданите”. Ракията е най-българското питие, то ни обединява в различията, обявиха организаторите и обещаха, че конкурса ще го има и в следващите години.
Фолклорната група „Нашенци” навършва четвъртвековен юбилей в края на месеца. По този повод, те ще организират специален концерт. Крънчани пък вече се готвят за празника на града, който тази година ще бъде на 9 ноември.