300 жени и 96 мъже у нас могат да разкажат спомени от последните 100 години, защото са прехвърлили един век живот. Данните са публикувани на сайта на НСИ по случай Международния ден на възрастните хора, който се отбелязва на 1 октомври.
Най-много са жители на достолепната възраст са в София - 97 жени и 33 мъже. В друга забележителна възрастова категория - 95-99 г., са 3886 жени и 1823 мъже. 1 731 039 българи са навършили 65 години.
ООН е определила за мото на днешния ден „Остаряване с достойнство: Значението на укрепването на системите за грижа и подкрепа на възрастните хора по света“.
НОИ вече поздрави пенсионерите с приветствие и обяви графика за плащанията през този месец, който е обичайният - пенсиите ще се изплащат в пощенските станции от 7 октомври (понеделник) до 21 октомври (понеделник).
Скоро общините ще започнат реновиране на домовете за стари хора. До момента е одобрено модернизирането на 70 дома. За 68 от тях вече са подписани договори за изпълнение, което ще осигури значително по-добри условия за живот за хиляди възрастни, съобщи и социалният министър Ивайло Иванов в своето приветствие към възрастните.