Всички работници и служители в „Арсенал“ АД и „Арсенал – 2000“ АД, които желаят да си поставят противогрипна ваксина, могат да направят това в дружеството, съобщи д-р Ваня Карабойдева, специалист по епидемиология на инфекциозните болести, ръководител на Служба по трудова медицина в „Арсенал“. Ваксинирането може да стане всеки работен ден, от понеделник до петък, от 7 до 16 часа, в сградата на фирмената Поликлиника, на четвъртия етаж, кабинет № 51. Тук желаещите могат да получат още подробна информация и консултация от специалист. Телефон за връзка: 34 45; 26 95

Имунизация срещу сезонен грип се препоръчва да се прави всяка година, преди началото или по време на епидемичния сезон. За хората на 65 години и над тази възраст са осигурени безплатни ваксини срещу грип и пневмококови инфекции, като имунизацията се извършва от личния лекар. „За всички останали лица, работещи в „Арсенал“АД и „Арсенал - 2000“ АД, които желаят и са си закупили ваксини, е осигурена възможност за поставянето им на територията на дружеството“, уточнявад-р Карабойдева.

Грипът е една от най-заразните инфекции, чийто причинител лесно се разпространява по въздушно-капков път и бързо достига размерите на епидемия. Възрастните хора са заразни около 1 ден, преди, и 5 дни след появата на симптомите. Поради по-слабата имунна система на децата, вирусът се запазва по-дълго време в организма им и те разпространяват заболяването за по-продължителен период от време - 10 и повече дни.Ваксинацията е най-ефективният начин за предпазване от грип. Ваксинираният, дори и да се разболее, заболяването при него протича много по-леко и без усложнения. Fluenz Tetra e жива назална ваксина срещу грип, предназначена за деца и юноши от 24-месечна до 18-годишна възраст.

Грипът е характерен с остро начало, а симптомите, които предизвиква, включват главоболие, повишена температура, втрисане, суха дразнеща кашлица, възпалено гърло, хрема, отпадналост, умора, мускулни и ставни болки. В детска възраст може да се появят гадене, повръщане и диариен синдром.

Основното усложнение при грип е бактериалната пневмония. При малки деца, възрастни, бременни, лица със съпътстващи хронични заболявания са възможни и първична грипна пневмония, ларингити, трахеити, бронхити, отити, синуити, миоперикардити, полирадикулоневрит тип Гилен-Баре.

Ежегодните грипни епидемии са признати като един от първостепенните проблеми на съвременното здравеопазване. Това е така поради високата заболеваемост и смъртност, особено сред високорисковите групи от населението, както и поради големите разходизадомашно и болничнолечениеи значителното натоварване на цялата здравна система. В страните от Европейския съюз се регистрират около 70 000 смъртни случая от грип ежегодно. Грипните вируси могат да предизвикат сериозно заболяване при лица от всички възрастови групи, включително и при напълно здрави хора. При хората над 65 г. процентът на тежките случаи е най-висок.

Информация на Служба по трудова медицина в „Арсенал“