Втора част

Социалните дейности в „Арсенал“ в днешно време се развиват с темпове, непознати досега в цялата му история. Няма сфера, в която те да не намират своите най-добри проявления.

Домът на културата „Арсенал“

Домът на културата в центъра на Казанлък е построен със средства на „Арсенал“ по проект на столичния архитект Коста Кожухаров. Строителството му започва през 1986 г., открит е за експлоатация през 1991 г.

Строителството на ДК "Арсенал", 1986 г.

По мащаби и функционални възможности ДК „Арсенал“ сградата е трета в страната след НДК – София и Фестивалния комплекс във Варна. Той е домакин на престижни регионални и национални изяви – не само за арсеналци, а и за всички граждани на Казанлък и региона.
Танцовият ансамбъл „Арсенал“ води началото си от 1947 г., когато в ДВФ е сформирана танцова трупа от около 50 души, към която впоследствие са създадени народен оркестър и школа за обучение на деца на работници на завода.


Танцовият ансамбъл, 1953 г.


Ансамбълът

днес

Ансамбълът е носител на редица престижни отличия, сред които са орден „Св. Св. Кирил и Методий“ и званието „Представителен състав на Република България“. Има в репертоара си повече от 50 танцови произведения, изнесъл е над 3000 концерта. Има много почитатели в Япония, сред организаторите е на ежегодния Световен български фестивал в гр. Мунаката.
В Детско-юношеския фолклорен танцов състав „Арсенал“, създаден през 1982 г., танцуват над 200 деца, юноши и по-големи момичета и момчета.
Обучението по български народни танци е безплатно. Съставът всяка година печели призови места и отличия от участията си в национални и международни фолклорни фестивали и конкурси.

Музей „Арсенал“

Фирменият музей е създаден през 1974 г. като единствения ведомствен музей в страната. Историческият обект – първа категория, пази уникални експонати от 1878 г. до днес. Музеят е и рекламен център на дружеството – в него са експонирани изделия от съвременното производство на дружеството. Пред него е разположен Централен парк „Арсенал“, чието оформяне е започнало преди 100 години, още с установяването на предприятието в Казанлък.

През 2023 г., в чест на юбилея, паркът, една истинска история под открито небе, бе изцяло обновен. Пренаредена е външната експозиция на музея от реставрирани артилерийски системи, ремонтирани в „Арсенал“ в периода между двете световни войни.

Библиотеките

Библиотеката за художествена литература е сред малкото ведомствени библиотеки в страната. Притежава фонд от над 40 000 тома – книги от различни жанрове и различни отрасли на знанието.
Техническата библиотека води началото си още от Русенския артилерийски арсенал, 1878 г., и също е сред малкото библиотеки, функциониращи в предприятие. Разполага с над 33 000 тома техническа и енциклопедично-справочна литература, периодика, речници и др., разпределени в 88 раздела. Включена е в Системата за международно междубиблиотечно книгозаемане.

Информационните средства

През 2011 г., по идея на инж. Николай Ибушев, фирмата създава свое собствено печатно информационно издание – вестник „Трибуна „Арсенал“, който дава нов живот на в. „Заводска трибуна“. С тираж 5000 броя, с периодичност 2 пъти в месеца и разпространяван безплатно, днес това е вестникът, който Казанлък чете, част от България също. А във виртуалното пространство изданието достига и до различни точки на света.

Фирменият сайт www.arsenal2000.com е създаден през 2004-2005 г., изцяло е реновиран през 2014 г. Той предлага модерна, динамична, свежа и атрактивна визия на цялата гама от фирмени продукти. Всяко изделие е представено с NSN (NATO Stock Number), с необходимата техническа информация, със снимков материал и опаковъчни данни. Сайтът е с лесна навигация, гъвкав уеб дизайн, с мобилна версия, предназначен е за широка аудитория.

През 2015 г. „Арсенал“ създава и информационния сайт zakazanlak.bg, в който обективността на информацията и позитивните новини намират своя истински дом. Обхванати са всички сфери на обществения живот. Акцент е поставен върху „Арсенал“ – във всички аспекти на развитието на дружеството.

Спортът

За развитието на спорта „Арсенал“ не спира да работи. Всяка година за фирмения празник между заводите се провеждат турнири по различни спортове. В крайно оспорвани надпревари се излъчват победители. Фирменият стадион „Арсенал“ е обновен. Детско-юношеският футболен клуб „Арсенал-2000“, създаден през 2011 г., е наследник на футболните традиции още от установяването на ДВФ в Казанлък. В него, без да заплащат такса, в отлична база и под ръководството на професионални треньори, се обучават над 140 казанлъшки деца.

Зелените оазиси на „Арсенал“

Естетизирането на работната среда – вътрешната и външната, е важна част от социалната политика на фирмата. Въпреки огромните територии – над 120 декара, парковите пространства, цветните лехи и кътовете за отдих са изключително добре поддържани. Ежегодно, пролет и есен, се предприемат кампании по зацветяването – засаждат се над 10 000 стръка най-разнообразни цветя. Посадъчният материал се произвежда в собствена оранжерия.
В парковете и алеите има изобилие от дървесни видове – орехи, липи, кестени, борове… За ведрата атмосфера във фирмата заслуга имат и самите арсеналци, които собственоръчно оформят градинки и места за почивка.


Така, с усилията на всички, „Арсенал“ потъва в зелени оазиси по всяко време на годината. А това създава истинска наслада за сетивата.

Подготви Мария Рашкова, автор във в. "Трибуна Арсенал"