100 години "Арсенал" в Казанлък: СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА – БЕЗ АНАЛОГ /Част първа/

Първа част

Най-голямото богатство на „Арсенал“ – това са хората, многохилядният арсеналски колектив, който е горд с принадлежността си към компанията, чиято социална политика е еталон и няма аналог в страната. Мащабни и всеобхватни, социалните дейности са ориентирани така, че да осигуряват баланс между активния труд и потребностите на работниците и служителите и на техните семейства и да повишават жизнения им стандарт.

Здравеопазването

Многообхватната медицинска дейност – профилактична и неотложна, се осигурява от ръководството на „Арсенал” с постоянната съпричастност и помощ на фирмените синдикати.
На Медицински център „Арсенал“ са предоставени за ползване сградата, апаратурата и обзавеждането в 7-те специализирани кабинета и лабораторията. „Арсенал” се грижи за основната поддръжка – ремонти, ВиК и ел.-инсталации, телефони.
Здравното обслужване на работниците и служителите в „Арсенал” се осъществява и от Звеното за Бърза и неотложна медицинска помощ и Службата по трудова медицина, които са част от направление „Безопасност и здраве при работа“.
„Арсенал“ поддържа много добри контакти с няколко големи столични болници, както и с болници в Стара Загора. Извършват се и периодични безплатни профилактични прегледи от лекари-специалисти от Районна поликлиника – Казанлък. Изключително адекватни действия и безпрецедентни мерки за опазване живота и здравето на работещите предприе фирменото ръководство по време на пандемията от Ковид-19 от началото на 2020 г.: отпуски, задължителни предпазни маски и дистанция, мащабна дезинфекция – по два пъти на ден, термовизионни камери на входно-изходните портали, възможност за правене на тестове, ваксинационен кабинет.

Поликлиниката

Столовото хранене

Поевтиняването на храната в 9-те напълно обновени фирмени стола е с 65%. Менюто е разнообразно, изготвя се по специален рецептурник за здравословно хранене. Централният стол работи и като кухня-майка, извършва и кетърингова дейност. В работническите столове е въведена Система за безкасово плащане – срещу представяне на персонална карта за столово хранене. На всеки работещ в „Арсенал“ се осигуряват месечни ваучери за храна в максимален размер.

Столовата в Завод 3, открита 2018 г.

От началото на 2015 г., по идея на инж. Николай Ибушев, всеки рожденик във фирмата получава подарък от името на ръководството – празнична торта. Към 2022 г. броят на тортите достигна до 40-50 дневно. Арсеналските торти са от естествени продукти, без консерванти и набухватели.

Условията за труд и почивка

Арсенал“ АД е пример на национално ниво за добри практики в подобряването на условията на труд и във въвеждането на европейски практики в български условия, подчертават специализираните институции.
Обновяването и преооборудването на работните и битовите помещения в „Арсенал“ е непрекъснат и все по-интензивен процес. Осигуряват се и работно облекло и предпазни средства, безплатен транспорт, отопление, медицински грижи, почивки. Част от придобивките се осъществяват с финансовата подкрепа на синдикалната структура на КНСБ във фирмата. Правят се и сериозни екологични инвестиции – изградени са две нови пречиствателни станции – до Завод 3 и в завод 4 в Мъглиж. През 2021 г. изцяло е завършена газификацията на „Арсенал“.

Транспортът

„Арсенал“ осигурява безплатен транспорт за своите работници и служители, пътуващи от по-отдалечените общини – Стара Загора, Гурково, Николаево, Павел баня и ежемесечно изплаща и допълнителни финансови средства на всеки от тях за отдалеченост. Впечатляваща е и изградената вътрешнозаводска пътна и алейна мрежа, грижите за която не спират. Дружеството осигурява на трисменен режим на работа вътрешнозаводски транспорт до Завод 3 и Завод 2 на площадката в Казанлък. А за тези, които спазват традицията да се придвижват с велосипеди, в предприятието са изградени велопаркинги.
За удобството на арсеналци, които пътуват до работа с личните си автомобили, фирменото ръководство осигурява места за паркиране. Към 2022 г. общият брой на паркоместата в близост до двата портала е 1548, разположени в 5 паркинга с 24-часово видеонаблюдение. Създадена е перфектна организация за безопасно движение и паркиране.

Откриване на паркинга пред Централния портал, 2017 г.

След направените разширения, последното от които е по случай 100-годишнината на „Арсенал“ АД в Казанлък, общата площ на паркингите е близо 42 дка, а паркоместата на паркинг „Запад“ достигат 1250. През юбилейната 2024 г. е открит и паркинг на територията на Завод 4 в гр. Мъглиж със 170 паркоместа.

Безплатното море

Всяка година през летния сезон арсеналци и техните семейства имат прекрасната възможност да почиват в хотелския комплекс „Арсенал“ в град Несебър, който предлага чудесни условия и всички възможни екстри за приятна почивка. През юли и август почиващите ползват значителни отстъпки от цената. Децата до 6-годишна възраст почиват безплатно, а тези от 6 до 12 г. ползват намаление от 50%. През месеците юни и септември предприятието осигурява безплатен отдих на над 2000 добри производственици, специалисти и служители, като поема всички разходи по едноседмичния им престой на база All Inclusive в морския комплекс.

ВСК – взаимната помощ

Взаимоспомагателната каса в „Арсенал“ е основана през 1951 г. Тогава тя е най-многочислената и най-богатата в страната. За следващите 30 години изплатените заеми се увеличават над 60 пъти, оборотните средства – 40 пъти, а собствените средства на членовете на касата нарастват над 100 пъти.
Изключително ниската лихва, бързото получаване на заема и доброволно избраният размер на месечната вноска са сред удобствата, които касата предлага в днешно време. Към 2024 г. броят на членовете на арсеналската ВСК достига 3500, а максималният размер на заема нараства на 7000 лв.

Грижата за децата

Детска градина „Буратино“ на територията на фирмата, известна като арсеналската детска градина, е най-старата в Казанлък. Открита е в ДВФ през 1933 г. – тя е първата в България ведомствена забавачница. През 1934 г. е построена и сграда за нея. Всичко, свързано с материалната поддръжка на детското заведение, което по статут е общинско, се поема от „Арсенал“.


Детската градина, 1934 г.

И днес

Коледен поздрав от малките буратинчета, 2023 г.
Детската градина се посещава от 180 деца. Единствено тук в целия регион всяка група е в отделна сграда. Има разкрит филиал и в с. Горно Черковище. Младият и амбициозен педагогически колектив е изцяло отдаден на своите възпитаници, за да бъдат родителите им спокойни на работните си места. А децата радват арсеналци със своите трогателни инициативи за Коледа, Баба Марта, Лазаровден, Великден и за Празника на „Арсенал“.

Подготви Мария Рашкова, автор във в. "Трибуна Арсенал"

Следва Втора част: Социалната политика - без аналог