Самостоятелна изложба - „В сянката на Бог" на Николай Караджов откриват от 18 часа на 4 юли в Къща музей „Дечко Узунов“, в Казанлък.
„Израснал под наставничеството на своя учител в Художествената академия в София - майсторът на четката Ненко Балкански, Николай Караджов съзнавано или не взима от уроците едно от най-ярките проявления в творчеството на казанлъшкия художник - играта с жанровете. Както при Ненко Балкански натюрморт, голо тяло, интериор и портрет се сливат на територията на изобразителното поле, за да зазвучат в единна творба, така и при Николай Караджов, често може да бъде видян отказ от жанрова едностранчивост. И всичко това името на смисъла носещ се на вълните на светлината. Светлината - която физиците описват като явление със корпускулярно-вълнов характер - поток от фотони и в същото време с проявления на вълна, е онова, което вълнува художника и намира своя проява във всяка негова картина. А както британският енциклопедист от епохата на Барока, големият вдъхновител на Вирджиния Улф и Борхес - сър Томас Браун ще напише: „Светлината е сянката на Бог!“ Сянката, която Демиурга ще хвърля върху своето най-съвършено творение - човекът. За да осветява дните, пътя, делата му. И като че ли във всяка една от предложените ни от Николай Караджов творби, подредени в новата му самостоятелна изложба, наднича сянката на Бог“, споделят в аванс от екипа от Художествената галерия, който работи по представяне на експозицията.
В настоящата изложба (която ще остане до 1 септември) могат да бъдат видени не само вече „класическите“ за работата му нежни женски портрети, в които е отразено цялото му схващане за красивото, като основна характеристика на изкуството. Не само неговите увлечения върху предметния ни свят в цялата му негова преходност, но и най-новият вариант върху темата „Единадесет череши“. Сред показаните в експозицията творби е и един от най-ранните творчески опити на художника - „Натюрморт“ от 1980 г., който е представен в първата самостоятелна изложба на художника, която той ще подреди в салона на Съюза на българските художници на бул. „Руски“ (днес „Цар Освободител“) в София.