"Казанлъчани могат да посетят безплатно експозицията „Мъжки времена“, която е изложена в Музея на розата“, сподели заместник-директорът на ИК „Искра“ Радослав Петков.
Експонатите са от фонда на „Етнографски музей на открито – Етъра“. Те показват важната роля на силния пол в края на ХIХ и началото на ХХ век, чрез материали, разкриващи неговата роля – от люлката до старостта. Показани са рокличките, с които са обличали навремето момченцата, дървените шейни и кончета-люлки, пушките играчки и други характерни за детството по ония времена. Следват предмети от казармата, където мъжете, стават мъже… Следващите етапи са показани чрез предмети от адвокатска кантора, бръснарски пособия и други интересни вещи от бита. Накрая експозицията завършва с любимите за възрастните ни предци броеници, посуда за кафе, за алкохолни напитки и табла за игра.

„Благодарен съм на колегите от „Етъра“ Румяна Денчева и Павел Митков за представената сбирка и постерите, на които има увлекателна информация за мъжките времена. Тогава ролята на силния пол е била съвсем различна. До средата на ХХ век жените основно са се грижили за дома. Всички обществени дейности и професионални занимания са били изключителен приоритет на мъжа. Чак след войните, поради липсата на достатъчно работна ръка, а и заради навлизането на нови обществени идеи, дамите намират своето място и в споменатите сфери.

"Мъжките времена“ обаче са факт, който е част от миналото и ние не трябва да го забравяме. Част от предметите могат да породят и приятни спомени у мнозина от по-старото поколение, защото тях ги е имало и в тяхното детство или зрялост. Младите пък могат да научат много…Затова изложбата е с вход свободен за казанлъчани. Ние няма да проверяваме адресната регистрация на посетителите, разчитаме на тяхната добросъвестност“, сподели Радослав Петков.
Изложбата остава в музея до 3 май.