По традиция, и тази година навръх Йордановден – 6 януари, на моста към „Тюлбето” на Старата река в Казанлък ще се събират смелчаците, които ще се хвърлят в ледените води, за да хванат Богоявленския кръст. Мъжете, готови да бъдат част от това изключително преживяване, ще могат да се запишат за участие на място, преди самото събитие на 6 януари, което ще стане в 11.00 часа. Хвърлянето на кръста ще бъде предшествано от отслужване на Света Божествена литургия и Велик водосвет в храм „Свети Пророк Илия” от 9.30 часа. Такива служения ще бъдат направени и във всички останали православни храмове на територията на града.

В 10.30 часа в двора на църквата „Свети Пророк Илия” ще бъде осветена вода, от която миряните могат да пият или да си вземат за здраве вкъщи. След което започва Литийното шествие от храма до моста, където 11.00 часа ще се състои вълнуващият ритуал по хвърлянето на Богоявленския кръст във водите на реката.

С всяка изминала година момчетата и мъжете, участващи в ритуала, стават все повече. През 2019 година 38 бяха смелчаците, които пробваха късмета си във водите на реката, най-малкият от които бе на 12 години, а най-големият - на 48. Тогава късметът се усмихна на 32-годишния Костадин Димитров, който сподели, че скача за кръста в продължение на 17 години.

Преди Богоявление, на 5 януари, православната църква отбелязва Попова Коледа или Зимния Кръстовден, а в народния календар празникът е известен като Водици. Смята се, че от тази дата започват три много силни дни – 5, 6 и 7 януари, в които всяко желание може да се сбъдне.

Водици винаги се чества един ден преди Богоявление. Прави се ритуал с мълчана вода, а на 6 януари по традиция мъжете се къпят в извор за здраве и сила. В последния ден от Водици, 7 януари, и жените се умиват в пречистената вода, за да са здрави и силни. Ритуалът с потапянето във водата има символен характер и чрез него хората показват, че са готови за ново начало.