1 тон боб сготви в огромния си меден казан готвачът на България Ути Бъчваров за втора поредна година. Ястието си той приготви за три часа в парк „Розариум“ като с него почерпи стотиците зрители на Цветния фестивал и на кулинарното шоу-изложба „ Хлябът на българина- бит и обредност“, организанизирано от ПГ по лека промишленост и туризъм и Община Казанлък.



Кулинарки от населените места в общината, самодейки от местните читалища показаха завидно майсторство, приготвяйки вити питки, кексове, сладка, баници, щрудели и още куп кулинарни деликатеси на тема: „Роза“.


Лично Ути Бъчваров, с представители на ПГ по лека промишленост и туризъм и представители на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите оценяваха уменията на кулинарките в три категории: „най- красив“, „най- вкусен хляб“ и „най- гостоприемна маса“.


Всичики участници получиха Дипломи и сумата от 30 лева, осигурени от спонсора на събитието откъм продукти- Костадинка Василева- представител на Сдужението на хотелиерите и ресторантьорите, както и най- голямата награда от 150 лева, за най- гостоприемната маса получи колективът кулинари на НЧ „ Пробуда 1920“ в село Копринка.


Рок идолът Джон Лоутън пък избра масата на НЧ „ Христо Ботев“, село Розово и питата на село Ясеново, за да събере тайните рецепти на кулинарките от района, за своя нов документален филм за Долината на розите.


Символичното второ и трето място в кулинарния конкурс- изложба си поделиха майсторките на тестени изделия от село Енина и от НЧ „ Възродена Искра“ –Казанлък. Изсипалият се ситен дъжд не попречи на стотиците желаещи да опитат и от вкусния фасул на Ути, с осигурени продукти също от Костадинка Василева.


Специално за читателите на zakazanlak.bg той сподели и рецептата си за вкусното бобено ястие, приготвено от:



100 килограма сух бял фасул, 100 килогама лук, 50 кг. моркови
30 кг. целина, пъщарнак, праз, чесън, сухи чушки, червен и черен лют пипер, сух джоджен, много пресен джоджен и дивисил.
При фасула основното правило е да се вари, докато се свари, утомнява Ути Бъчваров.


За да стане фасулът вкусен неоценима бе помощта на асистентите на Ути- най- добрите възпитаници на казанлъшката гимназия по лека промишленост и туризъм.