Част втора

Ново развитие в този период получават много от ключовите функционални направления, отдели и звена в дружеството, които променят визията му до неузнаваемост.
Охраната. Вътрешнофирмената охрана е с широк диапазон на дейност – охраняват се огромно пространство и имущество за милиони. В направлението са обособени три сектора: въоръжена охрана, невъоръжена охрана и сигнално-охранителна дейност. В дружеството се поддържат над 1200 стационарни телефонни поста, за които има прекарани над 150 км телефонни линии. През 2019 г. е изграден Център за видеонаблюдение с над 400 камери на различни места. Контролирането им е дистанционно, осъществява се 24-часово наблюдение.

Инж. Николай Ибушев наблюдава работата в денонощния видеоцентър, 2020 г.

Противопожарната защита. Изключително отговорната работа на арсеналските огнеборци реално е по-голяма от тази в Градската пожарна, на която те помагат при летните пожари. Получават и награди от Община Казанлък. До 1992 г., в продължениена 13 поредни години, службата е национален първенец по пожароприложен спорт. Днес тя е в изцяло обновена и модерно оборудвана сграда, разполага с нови специализирани автомобили.


Направление „Инженеринг“. Негов основател и първи ръководител е инж. Николай Ибушев. Създадено е през 1987 г. поради големия интерес на други държави към произвежданите от МК „Фридрих Енгелс“ оръжия и желанието им да започнат да ги произвеждат сами. Още в началото са сключени договори по големи инженерингови проекти. В изпълнението им, в страните на клиентите, участват над 180 арсеналски специалисти. През последните години направлението разработва повече от 100 оферти и изпълнява редица важни проекти.

Отдел „Металургични технологии“ – ОМТ. Отделът е създаден през 1955 г., той е първият специализиран металургичен отдел в страната. С участието на неговите специалисти са усвоени и пуснати в експлоатация: нов термичен цех и първото ТВЧ; процеси на заваряване в защитна газова среда; цех за леене по стопяеми модели; нов чугунолеярен цех. Разработени и усвоени са много новитехнологични процеси – в леенето, заваряването, термичната обработка на метали и сплави и др. Актуални предизвикателства пред отдела са усвояването на точни отливки за реактивни снаряди и роботизирането на процесите на заваряване.

Отдел „Химико-технологичен“ – ОХТ. Създаден е през 1964 г. Основната му задача е внедряването в производството на химични и електрохимични покрития по новите изделия. С увеличаването на продуктовата гама на фирмата, освен класическите покрития, се внедряват и нови. Внедряват се и лако-бояджийски покрития и технологии за консервиране на готовите изделия. Определени части по изделията постепенно се заменят с полимери. Усилено навлизат термореактивните и термопластичните пластмаси. Към 2023 г. в процес на реализация са: комплекс от линии за нанасяне на анодно-окисно покритие с последващо оцветяване; автоматизирана линия за електрохимични покрития; автоматизирана линия за нанасяне на цинково покритие с последващо фосфатиране.
От 2009 г. отдел „Металургични технологии“ и отдел „Химико-технологичен“ са обединени в направление „Химични и металургични технологии“.

Базата за развитие и внедряване на боеприпаси – БРВ-Б. Създадена е през 2009 г. по идея на инж. Николай Ибушев с цел перспективно развитие в областта на боеприпасите. Оттогава до днес направлението доказва своята ефективност, постига високи резултати в разработката и усвояването на нови, висококонкурентни и разнообразни по калибър, предназначение и функция изделия и се утвърждава като важно иновативно звено.
Специалистите на БРВ-Б имат 7 изобретения, защитени с патент, 12 регистрирани полезни модела и 77 регистрирани промишлени дизайна.

БРВ-Б на десетата си годишнина, 2019 г.

Направление „Ракетно-стволни системи“ – РСС. Това е най-новото направление в сферата на иновационните инвестиции в „Арсенал“ АД. Създадено е в края на 2022 г. Дейността му основно е свързана с усвояването на производството на 122 mm реактивен снаряд за РС3О, изискващо изключителна отговорност и много висока квалификация на кадрите.



Отдел „Управление на нормативно-техническа документация“ – OУНТД
Състои се от две звена: „Стандартизация” и „Централен технически архив“ – ЦТА.
Дейността по стандартизация води началото си от 1959 г., като постепенно обхваща цялата номенклатура на изделията във фирмата. Отделът непрекъснато разширява и модернизира дейността си: организирани са информационно обслужване на специалистите и вътрешна компютърна мрежа с публикуване на стандартизационни документи на „Арсенал Портал“; разработват се фирмени стандарти „Стандарт Арсенал”, технически спецификации и други документи; извършва се паралелна проверка в ERP-система Техноклас – на конструкторската и технологичната документация.
Развива и нови дейности, свързани с поддържане на вътрешно-фирмени номенклатури, превод на документи и др.
Историята на Централния технически архив започва още през 1924 г.
Запазени са документи от първите години на предприятието. Цялата документация оттогава до днес надеждно се съхранява. Осигурено е постоянно видеонаблюдение. Работата по архивирането е модернизирана. Отделът работи по възстановяването на техническата документация на паус и за създаването на цифров архив.

Секция „Патентно-лицензионна дейност“. Патентно-лицензионната дейност в „Арсенал“ АД се развива от 1987 г. – в съответствие с установения национален и международен ред. Увеличаването на традиционните пазари на „Арсенал“ наложи през последните години разширяване на дейността по защитата на индустриалните права на фирмата. Направени са международни регистрации на търговски марки в страните членки на ЕС, САЩ и в други държави.

Направление „Проектиране, инвестиции, строителство“ – ПИС. Това е направлението, на което „Арсенал“ дължи функционалния си, естетичен и приветлив вид – в инфраструктурата, във външните пространства и в производствените помещения.
Кадрите

Кадровата политика в „Арсенал“ АД, от самото му създаване, е една от най-важните дейности. Стремежът е на всеки етап от своето развитие фирмата да разполага с кадри с богат професионален опит и творчески умения, интелигентни и образовани. Към края на 2022 г. в „Арсенал“ работят над 1261 души с висше образование, 4-ма души с титлата доктор, както и докторанти, работещи върху дисертациите си.
Компанията изгражда висококвалифицирани и авторитетни ръководители и специалисти с неподражаем усет към новото и с впечатляващи постижения във всички сфери на дейност.
В многохилядната фирма жените са 53%, а мъжете – 47%. Голям е диапазонът на работещите по възрастов състав. Към 2022 г. най-младият арсеналец е на 17 години, работещ по програмата за дуално обучение, а най-възрастният – на 81 години. По образование: 16,4% от персонала са с висше образование, със средно и средно специално са 71,45%, с друго – 12,15%.
Дружеството предлага работа по над 700 вида професии. Най-многобройна е професията машинен оператор – с 16 разновидности, следвана от настройчик – с 10 разновидности, и монтажник – с 6 разновидности. В „Арсенал“ се срещат и някои редки и уникални професии: шихтовчик, боргвергист, настройчик на хонинг машини, зъбонарезчик и др.

Офисът в Стара Загора

Набирането на нови работници и служители се извършва в два офиса – в Казанлък и в Стара Загора. Молби за работа се приемат и през електронната поща и специализираните сайтове за набиране на персонал.

Образованието и квалификацията

„Арсенал“ АД има специална политика за образованието и квалификацията на кадрите и прави големи инвестиции в тази посока. Създадената през 2011 г. Студентска програма обхваща редовно и задочно обучение, включва и дуално обучение – обучение чрез работа.
През 2017 г. към ТУ – София в Казанлък е създаденТехнически колеж. Младите и перспективни кадри на „Арсенал“ са основната част от студентите.
От завършилите и учещите към 2023 г. 291 студенти по специалността „Технология на машиностроенето“ 155 са арсеналци, 34 от тях продължават образованието си по магистърска програма.

Откриването на базата на Колежа, 2018 г.

Уникална за дружеството е първата и единствена за страната изнесена форма на обучениеот ТУ – София, Филиал – Пловдив. През 2022 г. дипломите си за инженери получиха 35 арсеналски студенти. Дружеството помага на студентите с осигуряване на отпуски, стипендии, платени стажове и др. Много добро е взаимодействието на „Арсенал” с Технически университет – София, и Инженерно-педагогически факултет – Сливен към ТУ-София.
Стипендиантската програма дава възможност за редовно обучение по инженерни специалности в университети в София, Габрово, Пловдив и Бургас, както и в чужбина. На завършилите се осигуряват работни места в дружеството. В „Арсенал“ се организират опреснителни курсове по различни специалности, провеждат се и семинари.
От 2015 г. „Арсенал“ и ПГ „Иван Хаджиенов“ са партньори в работата си по дуалното обучение по проект ДОМИНО. Фирмата предоставя база и осигурява наставници за практически занятия на учениците от 11 и 12 клас с профил „Машини с ЦПУ“ и „Мехатроника“. През това обучение са преминали над 170 ученици, като за положения труд им се заплаща.

Ден на отворените врати, 2019 г.

С цел ранно професионално ориентиране на учениците, от 2017 г. в „Арсенал“ се провежда Ден на отворените врати. Младежите посещават фирмения музей, разглеждат съвременните технологични линии и оборудването, срещат се със специалисти и работници, придобиват реална представа за условията на работа.

„Арсенал“ – първата от „1001 причини да се гордеем, че сме българи“

С информация за „Арсенал“ – за производствата на компанията, за международната и социалната ѝ дейност, придружена от илюстриращ снимков материал, започва двуезичното цветно луксозно издание „1001 причини да се гордеем, че сме българи“ на Издателски консорциум „КОТА“, 2021. В него са събрани факти, събития и имена на личности от историята и съвремието на България, с които всеки българин трябва да се гордее.
Мария Рашкова, автор във в. „Трибуна Арсенал”