Част първа

В този период „Арсенал“ АД е с водеща позиция в националната икономика, емблема на българската отбранителна индустрия и най-големият работодател в страната.
Според класациите на различни престижни специализирани издания от 2018 г., „Арсенал“ е първи по размера на активите и печалбата си сред фирмите от оръжейния бранш. Активите са увеличени 6 пъти за последните 10 години; инвестициите в производствени мощности са огромни; усвояват се нови изделия; в производствената листа позициите са над 200; пазарите се разширяват; международният авторитет се покачва неимоверно; приходите от продажби нарастват с бързи темпове; трудовите възнаграждения рязко скачат – с незапомнен ръст за последните 30 години; кадровата политика придобива нови измерения; непрекъснато се назначават нови работници и специалисти; развива се невиждана в друго предприятие социална дейност.
В края на предюбилейната 2023-а година дружеството е изключително стабилно във всяко отношение. Напълно е обезпечено с дългосрочни договори.
На световните пазари „Арсенал“ е сред компаниите, заемащи първите места.
Благодарение на мениджърския екип, на директорите на заводите, на всички ръководни кадри и на целия колектив, фирмата прави своите огромни крачки в необратимия си напредък.

Уникалната продуктова листа

В „Арсенал“ АД са изградени и развити мощности за серийно производство на стрелкови оръжия и артилерийски системи: картечни пистолети „Шипка”, автомати „Арсенал”, картечници „Арсенал”, зенитни установки за сухопътните и морските сили; гранатохвъргачки – револверен тип, гранатомети „Арсенал”, минохвъргачки; на различни видове боеприпаси и техните компоненти: патрони и изстрели; ръчни гранати; различни видове взриватели и др. Гражданското производство включва инструментална екипировка, ловни и спортни оръжия и боеприпаси.


Международните изложения

Благодарение на „Арсенал-2000“ АД – генерален търговски представител на „Арсенал” АД, маркетингов и търговски лидер на световния пазар в отбранителната индустрия, компанията е разпознаваема, конкурентоспособна, значима и желана от клиентите – в Европа, Близкия изток, Азиатско-тихоокеанския регион, Африка, Северна и Южна Америка. Уникалната продукция на дружеството впечатлява посетителите на всички големи международни специализирани изложения на военна техника, сигурност и отбрана по целия свят. Сред знаковите участия на компанията през годините са престижните изложения: IDEX, Абу Даби, ОАЕ; DEFEXPO, Ню Делхи, Индия; LAAD, Рио де Жанейро; IDEF, Истанбул, Турция; ХЕМУС, Пловдив, България; INDODEFENCE, Джакарта, Индонезия; EUROSATORY, Париж, Франция; EDEХ, Ню Кайро, Египет; DSA, Куала Лумпур; FIDAE, Сантяго; D&S, Банкок, Тайланд; EXPODEFENSA, Богота, Колумбия; IQDEX, Багдад, Ирак; Vietnam Defence, Ханой; D&S, Банкок; DEFEXPO, Гуджарат; LIMA, Лангауи, Малайзия и др.


EDEХ 2018, Ню Кайро, Египет


IDEF 2021, Истанбул

Към 2023 г. „Арсенал“ АД работи 100% за износ. Дружеството е представено в 186 държави, има пазари в над 120 страни по света. Търговската политика на фирмата е да не остане точка по света, където продукцията на „Арсенал“ да не е представена, и да се завоюват нови пазари.

Икономическият растеж

Водената от мениджърския екип активна и целенасочена инвестиционна политика и неколкократно увеличената номенклатура на производствените изделия довеждат до бърз икономически растеж. Нетните приходи от продажби достигат невиждан ръст от 6,2 пъти. Това води и до покачването на нетната печалба на дружеството до фантастичните 14,6 пъти. Чувствително се повишава и капиталът на дружеството, достигайки ръст от 4,6 пъти. Добрите резултати водят и до растежа на общата стойност на активите в дружеството с над 5,2 пъти. В края на 2022 г. персоналът е нараснал 1,2 пъти, през 2024 г. е близо 10 000 души. От около 15 години „Арсенал“ е най-големият работодател в България. Направените инвестиции надхвърлят 200 млн. лева. С бързи темпове се разширяват и социалните придобивки. Подобрени са условията за труд и почивка, а средната работна заплата нараства 4 пъти. Само през 2022 г. работните заплати са увеличавани 5 пъти, като общото увеличение е с 63%, с което размерът на заплатите изпреварва инфлацията. През 2024 г. средната работна заплата в „Арсенал“ е над 2200 лв., по този показател фирмата е на първо място в машиностроенето. Ваучерите за храна са увеличени на 200 лева месечно, като годишно достигат 3000 лв., което е близо заплата и половина допълнително за всеки работещ в дружеството.

Новите технологии и иновативното оборудване

„Арсенал“ има развити технологии, каквито няма в цяла България – тук се обработват над 200 000 асортимента сурови материали.
Иновациите във всички сфери на дейност, усвояването на новите изделия и обновяването на оборудването и съоръженията вървят ръка за ръка с новите технологии и процеси, които характеризират високото технологично ниво на фирмата. Примерите са повсеместни и трудно изброими.
От 2007 г. досега в експлоатация са въведени стотици машини с ЦПУ. Към момента изградените участъци с машини с ЦПУ са най-големите в страната.
Сред най-важните иновационни постижения в „Арсенал“ са: нови фрезови обработващи центри, стругове, стругофрезови обработващи центри; подновени преси за формоване и изпичане на гума и бакелити; нови машини в участъците за точно леене и леене под налягане; най-новата 5-осна машина за производство на твърдосплавен инструмент, уникален струг с ЦПУ за обработка на твърди и твърдосплавни материали; нови фрезови центри и ерозийни машини в участъка за формообразуващ инструмент; нов участък с шлайф машини с ЦПУ за поансони и матрици; профилношлайф машина с ЦПУ
за профилния инструмент; нови преси и подновена термообработка в пресовото производство за изстрели; автоматизирано оборудване за производство на куршуми в комплект с високоскоростни контролно-измервателни машини; автоматизирани линии за прахово боядисване и др.


5-осна машина Valter за производство


Заваръчен робот, 1-120 на твърдосплавни инструменти, 6-110

Производствените обекти

Разширяването на продуктовата гама, въвеждането на нови технологии и иновативно оборудване изискват обновяване на съществуващите и изграждане на нови производствени обекти във фирмата. Дейност, която в „Арсенал“ никога не спира.
Само за година, от септември 2022 г. до септември 2023 г., в „Арсенал“ са реализирани 11 важни обекта. Сред тях са пречиствателната станция в Завод 4, газификацията на завода в Мъглиж, противопожарният водоем на полигона за изпитване на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия. Изградени са нови складове на различни площадки на територията на предприятието и газопроводни отклонения на цехове в Завод 1 и в Завод 5. Разширено е киселинното депо в Завод 3, завършено е строителството на линия за анодна оксидация с оцветяване, изградена е котелна централа на дървен чипс в Завод 2. Създадена е една от най-големите у нас фотоволтаични инсталации.


Заводът в Стара Загора

Производствен цех в Завод 4

През 2023 г. „Арсенал“ АД закупи още един завод – в гр. Стара Загора.
Разгънатата застроена площ е над 12 декара, изградени са инфраструктура и удобни транспортни връзки. Сградният фонд е напълно обновен и модернизиран. Оборудването, което е много скъпо, ще бъде максимално автоматизирано, ще се използват роботи-манипулатори. Ще се работи 24/7, ще бъдат осигурени много нови работни места.

Следва продължение

Мария Рашкова, автор във в. "Трибуна Арсенал"