Деветият Фестивал на ореха в Голямо Дряново ще се проведе на 19 октомври

Деветото издание на Фестивала на ореха ще се проведе на 19 октомври в казанлъшкото село Голямо Дряново. В него участват производители и занаятчии. Фестивалът се организира под патронажа на Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове и с подкрепата на земеделския производител Георги Василев.
За поредна година жителите и гостите на Голямо Дряново ще имат възможност да закупят био ядки, сирена, пчелен мед, керамика, дърворезба и други ръчно изработени стоки. Начало на фестивала ще даде представянето на кулинарна благотворителна изложба, след което ще започне и фолклорна програма с участие на клубове по народни танци и певчески групи. Пресъздадени ще бъдат народни традиции, а специални гости на празника ще са певиците сестри Диневи.
През целия ден в Етнографски комплекс „Светилото“ посетителите на фестивала ще могат да разгледат изложби на художниците Румен Петков и Иван Гайдаров, както и мозайките на Станимир Чернев.
Организатори на празника са местното кметство и селското Народно читалище „Зора – 1902“.
Орехът е в бита на жителите на Голямо Дряново от десетилетия. Там се е намирал най-старият орех на Балканския полуостров на възраст над 500 години, в чест на който през 1965 година е издадена пощенска марка, информира Община Казанлък на официалния си сайт. В селото се намира и един от най-големите орехови масиви от български сортове.